PRODAJA

V Dinersu se bojijo, da jim bo zmanjkalo časa

Objavljeno 24. maj 2013 23.47 | Posodobljeno 24. maj 2013 23.33 | Piše: T. L.

Diners Club Slovenija je na račun prejel kupnino od prodaje podjetja Diners Club Italija in podružnice Dinit, a njegovih skrbi še ni konec ...

LJUBLJANA – Družba Diners Club Slovenija je včeraj na svoj račun prejela kupnino z naslova prodaje podjetja Diners Club Italija in podružnice Dinit, višina kupnine pa ostaja poslovna skrivnost, so sporočili iz družbe. Kot dodajajo, še vedno potekajo intenzivni pogovori s poslovnimi bankami, Banko Slovenije (BS) in drugimi deležniki za povrnitev licence in vzpostavitve nemotenega poslovanja, kar bi omogočalo ponovno uporabo kartic Diners Club za nakupe in uporabo ugodnosti, ki jih nudijo.

Upnike bodo obravnavali enakopravno

»Poslovodstvo družbe preučuje mogoče scenarije ravnanj v nastali situaciji in bo v največji mogoči meri zavarovalo interese vseh upnikov Diners Club SLO, d. o. o., in ostalih deležnikov. V tem smislu bodo tudi koriščena prejeta sredstva od kupnine in vsa sredstva, ki pritekajo iz plačil članov za pretekle obveznosti. Zavezani smo enakopravni obravnavi vseh upnikov, pri čemer moramo upoštevati zakonske pravice ločitvenih upnikov,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

V družbi so tudi upoštevali odredbo Banke Slovenije in na svoji spletni strani objavili odločbo o odvzemu dovoljenja za opravljanje plačilnih storitev.

Pripravljeni so tudi na prodajo

»Upamo da bo tudi Banka Slovenije prepoznala naše ukrepe v smeri izpolnitve zahtev odločb in nam še pravočasno sprostila poslovanje z odgovorom na našo vlogo za pridobitev nove licence oziroma ustrezno dopolnitev odločbe. Podjetje je prejelo svež denar na svoje račune, polno sodeluje s poslovnimi bankami upnicami in se pripravlja na prodajo novemu lastniku, če to zahteva Banke Slovenije. Bojimo se, da nam bi zmanjkalo časa, saj je vsak nadaljnji dan brez celovitega poslovanja kritičen,« so še zapisali v Diners Clubu Slovenija.


Zakaj se je Banka Slovenije lotila Lovšeta

Odločba, s katero je Banka Slovenije Dinersu prepovedala opravljati plačilne storitve, razkriva, da je v postopku nadzora nad Dinersom »na podlagi 4. točke prvega odstavka 195. člena ZPlaSS 4. junija 2012 izdala odredbo o izvršitvi posebnega ukrepa, v katerem je ugotovila, da je finančna stabilnost Dinersa v zvezi z izvajanjem plačilnih storitev ogrožena zaradi dejavnosti hibridne plačilne institucije«. Dejavnosti Dinersa, ki niso plačilne storitve (in so v odločbi počrnjene), so namreč po mnenju Banke  Slovenije vplivale na rast neporavnanih zapadlih obveznosti Dinersa do uporabnikov plačilnih storitev (prejemnikov plačil oziroma prodajnih mest). 

Po podatkih, ki jih navaja BS, so neporavnane zapadle obveznosti Dinersa skokovito rasle. Povprečno dnevno stanje teh obveznosti na mesečni ravni je glede na izpis iz interne evidence, ki ga je predložil Diners aprila 2012, narasel s 87.762 evrov v marcu 2011 na več kot 5,8 milijona evrov v aprilu 2012. Povprečno dnevno stanje Dinersovih neporavnanih zapadlih obveznosti do uporabnikov plačilnih storitev je v marcu 2013 znašalo že 7,862.017,64 evrov, maja letos pa 8,990.636,04 evra. 

Ker je Diners Club Slovenija zaradi poslov, ki niso povezani z osnovnih delovanjem Diners Cluba kot hibridne plačilne institucije, ogrožal finančno stabilnost družbe, so že lani Lovšeta pozvali, da pripravi akcijski načrt in da posle, zaradi katerih je ogrožena finančna stabilnost družbe, prenese na drugo pravno osebo. Diners Club Slovenija tega kljub podaljšanju roka ni storil, zato je sledil začetek postopka BS za odvzem dovoljenja.

 

Deli s prijatelji