ZA POSEBNEŽA

V cvičkovo čast odprli ambasado

Objavljeno 03. maj 2014 23.35 | Posodobljeno 03. maj 2014 23.36 | Piše: B. P.

V Dolnicah pri Ljubljani so v gostilni Marolt, znani kot Gostiln‘ca Mesečnik, slovesno odkrili ploščo v čast vinskega posebneža.

Tabla na Gostiln‘ci Mesečnik v Dolnicah pove vse. Foto: Marijan Hočevar - Megafoto

V Dolnicah, idilični vasici pri Ljubljani, so bogatejši za ambasado! A ne kakšne tuje države, temveč dolenjskega posebneža med vini, cvička. V Gostln'ci Mesečnik so namreč na pročelju stavbe odkrili ploščo, ki ne pusti dvomiti: odslej bo v priljubljenem gostinskem lokalu na severozahodnem robu Ljubljane, katerega lastnik je domačin Janez Marolt in kamor zahaja vrsta znanih Ljubljančanov, tudi ljubiteljev cvička, kajpak, ta še bolj prisoten. Ploščo so odkrili trije pomembni možje projekta Ambasada cvička, gostilničar Marolt, letošnji kralj cvička šentjernejske doline (takšen je uraden naziv) Denis Gorenc in prvi mož kultnega kraja izpod Gorjancev, Šentjerneja, župan Franc Hudoklin, asistiral pa jim je še en popularen Šentjernejčan, Janez Selak.

Seveda lahko kraljevski cviček, s katerim je marca mladi vinar Gorenc osvojil prvo mesto med kar 115 vrstami cvička in ki so ga pridelali vinogradniki in vinarji iz Šentjerneja in okolice, v novi ambasadi poskusite tudi sami in se prepričate o njegovi kakovosti.

Ime je Gostiln'ci Mesečnik (uradno je sicer Marolt) nekdanji glasbenik, izvrsten harmonikar, član nekoč popularnih Mesečnikov, dal prav po tem ansamblu narodno-zabavne glasbe. Zlasti veselo je vsako sredo, ko pridejo k Janezu Maroltu njegovi stari muzikanterski kolegi, z inštrumenti, kajpak, največ jih pride s harmonikami, bodisi klavirskimi bodisi frajtonaricami. Neke vrste džezovski jam session torej, le, da se igrajo narodno-zabavne viže, in ne džez.

Na čelu šentjernejske delegacije, v njej so bili imenitni pevci, po katerih je poleg cvička, konjev in petelinov tudi znan Šentjernej, ki je obiskala Dolnice, je bil torej tudi župan Franc Hudoklin. Župan je že 20 let, ves čas, odkar je Šentjernej samostojna občina, nekoč so namreč spadali pod Novo mesto, kar je iznajdljive in poslovno spretne Podgorce le omejevalo. Zanimivo, da je bil med Šentjernejci, ki so odkrivali ploščo v Dolnicah, Janez Selak, Hudoklinov protikandidat na zadnjih lokalnih volitvah leta 2010, ko je priljubljeni Selak le za malo izgubil v boju s trajno žarečim Hudoklinom. No, Selak se letos jeseni, kot nam je namignil, na novih volitvah ne misli potegovati za župansko mesto, zato lahko bržkone že danes zatrdimo, da bo Franc Hudoklin še en mandat župan znamenitega kraja pod Gorjanci.

Deli s prijatelji