SOBOTNA OMREŽJA

V četrt stoletja naši lionsi zbrali več kot sedem milijonov

Objavljeno 31. januar 2015 13.46 | Posodobljeno 31. januar 2015 13.48 | Piše: Borut Perko

Svetovno lionistično gibanje ima kar 1,4 milijona članov in članic.

Eden od nekdanjih guvernerjev slovenskega lions distrikta je znani celjski zdravnik dr. Radko Komadina. Na ples je prišel z ženo Sašo. Foto: Žare Modlic

Sedem in pol milijonov evrov dobrodelno podarjenih sredstev, 55 klubov po vsej Sloveniji, 1445 članov in 330 članov leo podmladka, okoli sto humanitarnih projektov na leto in nepredstavljivo število dobrodelno opravljenih ur; na drugi strani pa na tisoče prejemnikov donacij, ki so s pomočjo članov lionsov dobili možnost preživetja – socialnega, zdravstvenega, družbenega. Tak je izkupiček četrtstoletnega delovanja lionizma v Sloveniji. Prvi slavnostni dogodek v jubilejnem letu je pripadel prvemu in najstarejšemu klubu pri nas (in tudi v nekdanji Jugi), Lions klubu Ljubljana, ki ga je z avstrijskim botrstvom LK Klagenfurt Carinthia in prvimi domačimi navdušenci leta 1990 ustanovil Borut Miklavčič. Avstrijske lionse je imel možnost spoznati, ko je bil med letoma 1985 in 1990 jugoslovanski konzul v Celovcu. Pred tednom je Lions klub Ljubljana v Cankarjevem domu pripravil slavnostno prireditev, sledil je tradicionalni Veliki dobrodelni lions ples.

Od ustanovnih članov, ki so svojo zavezo dobrodelnosti podpisali maja 1990, je danes v klubu še vedno aktivnih šest, poleg Miklavčiča, poznamo ga tudi kot vsestransko vplivnega moža, eksministra v Pahorjevi vladi, še odvetnik Tone Prosenc (z ženo odvetnico in najbolj znano slovensko kotalkarico Tjašo Andree Prosenc), podjetnik, inženir lesarstva Mario Jeglič (mimogrede: njegov brat je diplomat Željko), Dunja Bohorič, nekdanja žena poslovneža Janeza Bohoriča, nekdanja ljubljanska županja in ena najvidnejših slovenskih humanitark Nuša Kerševan ter Vladimir Borisov, poročen s pravnico Tatjano, sicer hčerko nesojenega Titovega naslednika Staneta Dolanca.

Nekaj ustanovnih članov prvega lions kluba je danes aktivnih v drugih klubih, tudi Bohorič, doma iz Tržiča, 73 pomladi bo štel čez nekaj dni. Najbolj znan je kot direktor Save, med letoma 1984 in 1990 je bil podpredsednik Izvršnega sveta Slovenije in je soustanovitelj Foruma 21. Zdaj je njegova partnerica Polonca Oblak, predsednica Lions kluba Škofja Loka, Bohorič je kajpak njegov član, v Loki pa sta si spletla tudi novo gnezdece.

Letos praznujeta 25-letnico še dva aktivna člana, ki sta se klubu pridružila na ustanovnem večeru novembra istega leta, nedavno upokojeni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik in dirigent Uroš Lajovic. Med dolgoletnimi lionsi moškega spola so tudi taki kanoni, kot so podjetnik z velikimi posli v Rusiji, Belorusiji in še kje v nekdanji Sovjetski zvezi Janez Škrabec, fotografski velemojster Joco Žnidaršič, zimzeleni smučarsko-skakalni funkcionar Ljubo Jasnič in ekonomist Bogomir Kovač. Aktualni guverner Lions Distrikta 129, Slovenija, je zdaj Jurij Šarman, doma s Ptuja, kjer je koordinator mladinskih programov v centru interesnih dejavnosti.

Vsak peti član slovenske lions organizacije je članica. Od 8. maja 1999 pri nas deluje tudi prvi ženski lions klub – LK Celje Mozaik, temu je sledil Maribor Zarja in kot najmlajši, ustanovljen na prvi pomladni dan 2009, Ljubljana Viva. Najvplivnejše in najuglednejše lionke so, med drugimi, v pisani druščini poleg Kerševanove bančnica Cvetka Selšek, odvetnica Andree Prosenčeva, prof. dr. Metka Zorc pa nekdanja prva piarovka Telekoma Darinka Pavlič Kamien in lobistka Nena Črešnar Pergar, ki spada k nekdanjemu prvemu možu Kompasa Janezu Pergarju. Dama je tudi trenutna predsednica Lions kluba Ljubljana, novinarka Vida Petrovčič.

Ena najbolj agilnih članic najstarejšega lions kluba je Darinka Pavlič Kamien. Minulo soboto je bila predsednica organizacijskega odbora tradicionalnega plesa. Junija lani se je po desetih letih službovanja podala na samostojno pot. S svojim podjetjem Kamien Komunikacije zdaj kot strokovnjakinja za komuniciranje še naprej deluje na področju odnosov z javnostmi, ukvarja pa se tudi s svetovanjem. Mož Peter Kamien je oglaševalski strokovnjak, doma z nemškega Bavarskega, nekoč tudi sijajen atlet, tekač na srednje proge in nemški olimpijec v Rimu, od koder ima celo medaljo v štafeti 4x400 m.

Na srečanju v Cankarjevem domu se je zbralo največ slovenskih članov lions klubov, krepko prek 200. Poleg sredstev, zbranih z vstopnicami za prireditev ter donacijami, so napovedanih šest evrskih tisočakov obogatili s prodajo unikatnih svečnikov, ki so jih izdelali varovanci Centra Dolfke Boštjančič iz Drage pri Igu, ki po novem domujejo tudi v ljubljanskem BTC. Na prireditvi je donacijo sprejela direktorica centra, dr. Valerija Bužan, sicer Celjanka in ena najžlahtnejših Slovenk, specialistka klinične psihologije, ki je bila pred leti brhka stevardesa Adrie. Tam pa sta bila s srčnima damama Štefko in Gabi, čeprav nečlana lionsov, vendar tradicionalno vabljena, tudi ekspredsednik Milan Kučan in njegov najboljši prijatelj ter pohodniški tovariš, prav tako Prekmurec, ki ga včasih zamenjajo z varnostnikom (Kučan ga, kot vemo, že dolgo nima, nekoč je bil to Peter Šefman), upokojeni univerzitetni profesor Geza Vogrinčič.

V 25 letih 7,5 milijona evrov

Svetovno lionistično gibanje ima 1,4 milijona članic in članov, po podatkih finančnih ustanov pa je v minulih letih zbralo največ sredstev med vsemi humanitarnimi organizacijami na svetu. Slovenskih lionsov je torej komaj tisočinka, vendar pa imajo zaradi svoje prizadevnosti lastni nacionalni distrikt in veljajo za eno najbolj dejavnih človekoljubnih lionističnih skupnosti. Poslanstvo lionsov je v zbiranju in dajanju pomoči vsem, ki so je potrebni. V petindvajsetih letih delovanja so slovenski lionsi zbrali že 7,5 milijona evrov in jih podarili v človekoljubne namene. Ob 25-letnici so člani LK Ljubljana podarili 6000 evrov Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Ljubljana za nakup pripomočkov za njihove člane, Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje za njihov Sklad za celostno podporo in pomoč družinam v stiski, CUDV Dolfke Boštjančič Draga za opremo novih bivalnih prostorov na novi lokaciji na Vodnikovi cesti v Ljubljani ter Zavodu Pod strehco z ljudsko kuhinjo na Zaloški v Ljubljani za nakup nujno potrebnega vozila. 

Deli s prijatelji