NAKLJUČJE?

V Bruslju: Janšev sin dobil službo pri poslanki SDS

Objavljeno 23. januar 2015 16.19 | Posodobljeno 23. januar 2015 16.19 | Piše: T. L.

Na spletni strani Evropskega parlamenta Žan Janša ni naveden. Menda zaradi ogroženosti, v pisarni Patricije Šulin pa pravijo, da je postopek objave v teku. Pri Romani Tomc ima službo Žanovo dekle.

Janez Janša

BRUSELJ – V Bruslju je pri poslanki SDS Patriciji Šulin zaposlitev našel sin Janeza Janše. Po poročanju časnika Dnevnik je za svojega asistenta v Bruslju izbrala Žana Janšo, ki pa ga na spletnih straneh – niti na uradnem portalu Evropskega parlamenta – niso navedli. Razlog naj bi bila njegova ogroženost, saj je oče »politični zapornik«.

Žan je tako v Evropskem parlamentu zaposlen skupaj s partnerico Majo Mikanec, ki je asistentka pri evropski poslanki iz vrst SDS Romani Tomc

Zahteval je anonimnost?

Medtem ko je Mikančeva navedena na portalu Evropskega parlamenta oziroma na spletnih straneh Tomčeve, pa imena Žana Janše na javno dostopnih spletnih mestih ni mogoče najti. To naj bi, tako piše Dnevnik, zahteval Janšev sin, in sicer z obrazložitvijo, da je »sin političnega zapornika«, zaradi česar bi bil lahko ogrožen sam in tudi Evropski parlament. Ime Janševega sina je objavljeno le v internem imeniku zaposlenih. 

Pisarna Šulinove: Postopek objave Janševega imena v teku 

Šulinova na Dnevnikova vprašanja ni odgovorila, so pa zato iz njene pisarne za portal MMC potrdili, da se je Žan Janša zaposlil kot njen asistent. Njegovo ime sicer ni navedeno, da pa postopek objave njegovega imena na spletni strani Evropskega parlamenta še poteka.

Dodali so, da za poslanko delajo asistenti, ki so strokovno kvalificirani in ki ustrezajo vsem pravnoformalnim zahtevam Evropskega parlamenta. »Obenem poudarjamo, da je izbor najožjih sodelavcev poslancev v Evropskem parlamentu diskrecijska pravica poslancev,« so pojasnili. Zagotavljajo, da ima Janšev sin vse potrebne kvalifikacije in izpolnjuje vse zahteve Evropskega parlamenta za delo asistenta. Katere so to, pa niso pojasnili.

Po Dnevnikovih virih je neobjava imena na spletni strani parlamenta sicer mogoča, a menda zelo redka. Prav tako naj bi bila vprašljiva Janševa izobrazba, saj naj bi imel le srednjo šolo, pred odhodom v Bruselj pa naj bi delal na bencinski črpalki. Asistenti v Bruslju sicer zaslužijo v povprečju okoli 3000 evrov neto mesečno.

 

Deli s prijatelji