PRED OI

V Braziliji izšla znamka z motivom lipicanca

Objavljeno 21. junij 2016 16.32 | Posodobljeno 21. junij 2016 16.32 | Piše: STA, A. L.

Pošta Brazilije bo izdala 600.000 izvodov znamk, ki bodo dostopne v poštnih uradih večjih mest po vsej Braziliji.

Lepi in svobodni, a občutljivi in nepravilno hranjeni ...?

BRASILIA – Pošta Brazilije (Correios do Brasil) bo ob 25. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v okviru serije Diplomatski odnosi izdala spominski znamki z motivom belega slovenskega lipicanca in rjavega brazilskega konja pasme mangalarga marchador.

Znamki bodo uradno predstavili na današnjem sprejemu ob dnevu državnosti, ki ga bo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Brasilii priredilo v razstavnih prostorih zakonodajne skupščine . Obenem bodo odprli razstavo Čutim Slovenijo. Čutim 25.

Več kot pol milijona znamk

Pošta Brazilije bo izdala 600.000 izvodov znamk, ki bodo dostopne v poštnih uradih večjih mest po vsej Braziliji. Vrednost znamke znaša 3,55 BRL, kar zadostuje, da bo pismo ali razglednica z navadno pošto poslana v Slovenijo ali katero koli drugo evropsko državo.

Ob izdaji spominske znamke je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Brasilii v sodelovanju s Pošto Brazilije in Kobilarno Lipica, ki je prispevala fotografijo na znamki upodobljenega lipicanca, pripravilo tudi brošuro v portugalskem in angleškem jeziku. V njej sta predstavljeni zgodovini Slovenije in lipicanskega konja.

Znamka bo na poštnih uradih v Braziliji dostopna od jutri dalje. Olimpijske igre v Riu de Janeiru bodo tako ostale v prav posebnem spominu – ne le kot prve olimpijske igre v Južni Ameriki, ampak tudi kot prve olimpijske igre, ki jih bo spremljala znamka z motivom lipicanca.

Lipicanec je slovenska avtohtona pasma konj in vir slovenskega nacionalnega ponosa, mangalarga marchador pa je brazilska avtohtona pasma konj, cenjena zaradi lepote, inteligence, vzdržljivosti in vsestranske uporabnosti.

Deli s prijatelji