IZSTOP IZ PENA

V bran Janezu Janši

Objavljeno 28. marec 2013 13.54 | Posodobljeno 28. marec 2013 13.54 | Piše: STA. T. L.

Andrej Capuder je po izključitvi Janše iz Slovenskega centra PEN še sam izstopil in s tem podal ugovor »servilni potezi« iz centra.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Literat, esejist, prevajalec in nekdanji minister za kulturo Andrej Capuder je po tem, ko je upravni odbor Slovenskega centra PEN pritrdil stališču častnega razsodišča centra, da nekdanji premier Janez Janša ne more več biti njihov član, v sredo tudi sam izstopil iz centra. S tem je Capuder podal ugovor »servilni potezi« Slovenskega centra PEN.

Capuder k izstopu poziva tudi druge

V izstopni izjavi, ki jo je na svoji spletni strani v sredo zvečer objavil časnik Demokracija, je Capuder pojasnil, da se je za izstop iz Slovenskega centra PEN odločil v ugovor »servilni potezi Slovenskega PEN, ki je bila izglasovana v najožjem krogu, v soglasju z zdajšnjo politično klimo, kjer sta na kocki čast in svoboda slovenskega naroda«. Dodal je, da izstopa iz »druščine, ki je tako očitno poteptala svojo ustanovno listino«, in pozval vse tiste, ki se z njim strinjajo, naj storijo enako.

Capuder je spomnil še, da je Slovenski center PEN iz svojih vrst izključil Janšo, »nekdanjega prvoborca za slovensko samostojnost v letih 1990 in 1991 in predsednika vlade, ki je Slovenijo v letu 2008 popeljala na čelo Evropske zveze«.

Neskladno z načeli 

Upravni odbor je o izključitvi Janše iz Slovenskega centra PEN odločal na seji 25. marca. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je odločitev sprejel po temeljiti obravnavi poročila častnega razsodišča, ki je na pobudo 21 članov Slovenskega centra PEN presojalo o vprašanju, ali je Janša glede na njegova zapisana ali izrečena stališča, ki so v nasprotju s temeljno listino Mednarodnega PEN, še lahko član Slovenskega centra PEN. Po mnenju upravnega odbora ravnanje nekdanjega premierja in predsednika SDS v zadnjem obdobju ni bilo v skladu z načelom, da PEN in vsi njegovi člani vedno branijo svobodo tiska in nasprotujejo sleherni obliki cenzure, zato se je upravni odbor odločil, da njegovo članstvo v Slovenskem centru PEN preneha.

Janša hoče citate

Kot vzrok za izključitev je upravni odbor med drugim navedel številna zapisana stališča nekdanjega premierja in predsednika SDS v glasilu SDS in drugih medijih, ki so tej stranki blizu, njegove izjave in zapise v zvezi s slovenskimi mediji ter njegove izjave o udeležencih uličnih protestov v zadnjih mesecih. Janša je v odzivu v sredo zapisal, da v sklepu upravnega odbora ni naveden niti en stavek, ki bi bil neprimeren in v nasprotju s pravili PEN, zato je upravni odbor prosil, naj mu posreduje citate izjav. 

Deli s prijatelji