BOLEZEN

V boju za življenje hoče poskrbeti še za hčerko

Objavljeno 23. marec 2014 09.20 | Posodobljeno 23. marec 2014 09.21 | Piše: Oste Bakal

Jasmina Belak iz Radencev je zbolela za hudo obliko raka.

Prijateljica Mateja Srež je prepričana, da bo Jasmina premagala hudo bolezen. Foto: Osebni arhiv

RADENCI – Še pred nekaj meseci je bila 33-letna Jasmina Belak iz Radencev nadvse simpatično, veselo, prijetno in družabno dekle. V deželi treh src, v okolici znanega slovenskega zdravilišča, je srečna odraščala skupaj z bratom. Osnovno šolo je obiskovala na Kapeli, srednjo turistično šolo pa v Radencih. Pred osmimi leti je rodila hčerko Julijo, ki zdaj obiskuje tretji razred Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici, živi pa, bo skozi bridko pripoved razvidno zakaj, pri babici in stricu. Poleg tega, da je Jasmina aktivna v različnih društvih, zlasti v mladinskem društvu Vrelec Radenci, prosti čas najraje preživlja s hčerkico v naravi. Zaposlila se je v supermarketu Tuš v Gornji Radgoni, spoznala novega fanta in obetala se ji je čudovita prihodnost. Žal je usoda izbrala drugače in ji kot strela z jasnega prekrižala načrte.

Bolezen premagana

Jasminina življenjska zgodba le še enkrat potrjuje, kako srečni smo lahko, če smo zdravi. Mnogim ta sreča ni dana, vsaj za del življenja ne in med slednje žal spada tudi mlada mamica Jasmina. Sreča ji je čez noč obrnila hrbet, že nekaj mesecev se spopada s težko, često neozdravljivo boleznijo, rakom. Že ime rak prizadene ne le obolelega, temveč vse njegove bližnje. Jasmininim je bolezen poleg sočustvovanja z njenim trpljenjem prinesla tudi denarne zadrege. Družina je obupana, poleg trpljenja njihove priljubljene mamice se stroški za njeno zdravljenje nabirajo iz dneva v dan. Sredi vsega tega Jasmina, čeprav fizično veliko odstotna zaradi bolnišničnega zdravljenja, po najboljših močeh skrbi za svojo ljubko hčerkico.

Po srečnem otroštvu in mladosti se je začelo kazati, da z Jasmininim zdravjem ni vse v redu, s slabokrvnostjo. Iz številnih dolgotrajnih preiskav je izšla diagnoza: rak. Čeprav pretresljiva, je novica mlado mamico spodbudila, da sprejme vse, kar bo koristilo njenemu zdravju. Še posebno zaradi Julije.

Jasminin neizprosen boj z boleznijo se je začel lani, z dvema hudima operacijama. Sledile so kemoterapije. Redno je obiskovala onkologa in že je kazalo, da je hudo bolezen morda premagala. Oj, kako je bila vesela, ko so ji zdravniki 20. januarja povedali, da je njeno zdravljenje uspešno sklenjeno.

Rak se je le potuhnil

Še več, kot potrditev, da je zdravljenje resnično uspešno končano, je zvenela tudi njihova odločitev, da je Jasmina sposobna opravljati svoje delo s polovičnim delovnim časom. Vrnila se je na delovno mesto v trgovino Tuš v Gornji Radgoni. Po dolgem času spet srečna in zadovoljna in prepričana, da je dokončno premagala bolezen. Žal je bila njena sreča kratkotrajna. Zelo kmalu so se spet začele pojavljati bolečine in slabost. Po vnovičnih preiskavah je znova pristala v bolnišnici in ponovno hud šok ob spoznanju, da bolezen sploh ni bila pozdravljena, temveč je celo napredovala. Ponovno so ji zdravniki odredili kemoterapijo. A kako verjeti, da bi ta ustavila metastaze in uničila tumorje, ki jih ni bilo mogoče operirati, če jih že prej ni zmogla?! Jasmina se je odločila pomoč poiskati v alternativnih zdravilih, ki pa so samoplačniška. In zdaj se stroški kopičijo iz dneva v dan, družinski proračun je presahnil, mlada mamica pa ob svoji borni plači komajda pokriva osnovne življenjske stroške.

Zbirajo pomoč

O Jasminini stiski nam je povedala njena kolegica Sara Mijatovič, ki s prijatelji iz Mladinskega društva Vrelec vodi zbiranje pomoči za Jasminino zdravljenje (z zbiranjem plastičnih zamaškov, prostovoljnimi prispevki). V soboto, 29. marca, bodo pripravili tudi dobrodelni koncert s številnimi nastopajočimi glasbeniki.
»Draga Jasmina, vedi, da nisi sama. Zapomni si, da si posebna, in da ti lahko vse uspe. Daj življenju tisto najboljše, kar je v tebi, in bodi ponosna na to, kar si. Ne obupaj!« ji naroča, jo malone prosi Sara Mijatovič. Jasminina mama Marta pa se vnaprej zahvaljuje vsem za izkazano pomoč pri hčerinem premagovanju hude bolezni.

»Hvala za vse tople besede in želje ter za vsak prispevek,« še pove Jasminina mama.

Jasmina pa tačas leži na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je pred dnevi prestala še eno operacijo na črevesju, včeraj je le na kratko sprejela prvi obisk. Njena usoda je velika neznanka, edino upanje pa, da je velika borka. Vsekakor pa Jasmina poleg zdravstvene pomoči potrebuje še denarno. V mislih ima tudi svojo malo Julijo. Predvsem njo. Zato, dragi bralci, če ji lahko pomagate prek Krambergerjevega sklada, vas vabimo, da storite to.

 

Drage bralke in bralci

Vse, ki želite pomagati Jasmini Belak iz Radencev, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Jasmino, sklicna številka 7134.

 

Deli s prijatelji