ZMAGA

V boju za zavetišče je zmagala Marjetica

Objavljeno 01. julij 2016 22.49 | Posodobljeno 01. julij 2016 22.49 | Piše: Roman Turnšek

Koprska komunala bo prihodnjih pet let upravljala Obalno zavetišče za živali. Ministrstvo razveljavilo vse inšpekcijske odločbe in pritrdilo društvu proti mučenju živali.

Po navedbah predsednice obalnega društva Andree Bogataj krivec (na sliki v družbi Jana Plestenjaka) ima društvo izjemno slabo mnenje o delovanju veterinarske inšpekcije. Foto: arhiv ODPMŽ Koper.

KOPER – Vojna za Obalno zavetišče za živali v Dvorih pri Sv. Antonu nad Koprom je, vse kaže, končana. Koprsko komunalno podjetje, ki se od letos dišeče imenuje Javno podjetje Marjetica Koper, ga bo upravljalo naslednjih pet let, Poraženec na razpisu, Veterinarska ambulanta Hrpelje, se bo lahko le še prijavil na razpis za opravljanje veterinarskih storitev v zavetišču – če bo ta seveda sploh objavljen. Še naprej pa so žolčni nekdanji upravljavci, Obalno društvo proti mučenju živali (ODPMŽ), ki se tokrat na razpis ni prijavilo, češ da je bilo že vnaprej jasno, kdo bo zmagal.

Če osvežimo spomin, po več kot desetletnem upravljanju zavetišča in, kot pravijo na ODPMŽ, občinskih pohvalah njihovega dela, se je koprska mestna občina v soglasju s preostalima občinama ustanoviteljicama Piranom in Izolo odločila prekiniti pogodbo o sodelovanju. Kakor še vedno trdijo na društvu, naj bi šlo za igrice zaradi skritih apetitov v ozadju. »Zdaj je že jasno, da je bila naša pogodba o upravljanju prekinjena zaradi velikih apetitov po zavetišču, kar je dokazljivo, saj se župan sicer ne bi že spomladi trudil s poskusom sprejetja odloka, ki podeljuje direktno upravljanje Komunali Koper,« so že po prekinitvi pogodbe upravljanja zavetišča zatrjevali na društvu.

Razjezilo in osupnilo jih je tudi ravnanje veterinarske inšpekcije, ki je zoper društvo uvedla inšpekcijski postopek. Prav te dni se je ta v sklopu pristojnega kmetijskega ministrstva zaključil, in čeprav je v celoti odločeno v prid društvu, so ogorčeni. Kot izhaja ne le iz trditev društva, ampak tudi iz odločbe, je bila narejena vrsta nepravilnosti. Postopek je bil zato na prvostopnem inšpekcijskem organu voden dvakrat in tudi na koncu zaključen v korist društva. Veterinarska inšpekcija je društvu zaradi ugotovitev, da to ne izpolnjuje več pogojev za zavetišče, namreč z odločbo prepovedala opravljanje zavetiščne dejavnosti oziroma sprejemanje in oddajanje živali, prav tako pa društvo ni izpolnjevalo predpisanih pogojev za izvajanje zdravstvenega varstva živali. Društvo kot dotedanji upravljavec zavetišča tako ni več imelo koncesije za zavetišče in se je zaradi nepravilnih in neresničnih ugotovitev ter nepravilnega vodenja postopka pritožilo.

Ob dober glas

»Jasno je, da je odločba veterinarske inšpektorice Neve Blažine Sedmak, ki je bila temelj celotne zgodbe okoli obalnega zavetišča, nezakonita. Posledično nezakonite pa so tako tudi vse nadaljnje poteze obalnih občin. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izdalo odločbo, s katero se odpravi omenjena odločba, ravno tako pa se pri upravi za varno hrano, veterino in varstvo rastlin ustavi postopek proti našemu društvu,« pravi predsednica društva Andrea Bogataj Krivec.

Zdaj je že jasno, da je bila naša pogodba o upravljanju prekinjena zaradi velikih apetitov po zavetišču.

Prepričani so, da je inšpektorica z odločbo povzročila vsem dobro znane dogodke. Prav tako navajajo, da iz obrazložitve drugostopenjske odločbe, s katero je v celoti ugodeno pritožbi društva, nedvoumno izhaja, da je šlo za vrsto nepravilnosti. Društvu pred izdajo odločbe ni bila dana možnost izjasnitve, dejansko stanje ni bilo popolnoma ugotovljeno, med dokumenti ni bilo bistvenih dokazov, potrebnih za odločitev v zadevi, veterinarska inšpektorica ob morebitnem dvomu o pogodbi za veterinarske storitve ni zaslišala obeh pogodbenih strank, ob inšpekcijskih pregledih ni vključila zakonite zastopnice društva, niti ji ni vročila zapisnika, odločba ni bila poslana odvetnici ODPMŽ niti Veterinarski bolnici Postojna, ki jo prav tako bremenijo žaljive navedbe inšpektorice, poslana pa je bila v vednost Mestni občini Koper, Veterinarski ambulanti Koper in svetu zavetišča.

Moralna in materialna škoda

»Povzročena nam je bila moralna in materialna škoda, bili smo javno oblateni s strani obalnih občin, predvsem župana MOK Borisa Popoviča. Tega se ne da popraviti. Inšpekcijske službe v naši državi naj bi varovale zakonitost, vestno in v skladu z zakonodajo opravljale svoje delo; še posebej veterinarska je tista, ki ima v svojih rokah edina vzvode za zagotavljanje dobrobiti živali,« pravijo na društvu.

Za komentar o zadevi in odločbi, ki vse očitane stvari društvu kot upravniku zavetišča postavlja na glavo in jih zaradi nepravilnosti in neresničnosti odpravlja, smo se obrnili tudi na vse tri obalne občine. »Pogodba med obalnimi občinami in društvom proti mučenju živali je bila sklenjena do konca julija 2015, kar pomeni, da bi v vsakem primeru občine morale z razpisom iskati novega izvajalca javne službe. Ne glede na to je bila pogodba predčasno razdrta. Razlog je bila vrsta nepravilnosti pri delovanju in upravljanju z zavetiščem za zavržene živali in nikakor ne zgolj odločba veterinarske inšpekcije oziroma ugotovitve, da naj društvo ne bi imelo sklenjene pogodbe za zagotavljanje veterinarskih storitev. Takrat so se občine odločile za interventni ukrep, s katerim so upravljanje z zavetiščem začasno zaupale javnemu podjetju Komunala Koper,« pravijo na koprski občini, katere izjavi se pridružuje tudi občina Izola. Občina Piran odgovora in stališč v zvezi z zadevo ni podala.
 

Deli s prijatelji