JAVNA DRAŽBA

V Avstrijo gre za 1,7 milijona evrov slovenskega orožja

Objavljeno 19. februar 2015 22.29 | Posodobljeno 19. februar 2015 22.32 | Piše: STA, S. U.

Kupnino nameravajo na ministrstvu nameniti drugi vojaški oborožitveni opremi.

Licitacija orožja na Ministrstvu za obrambo RS, kjer je vse orožje kupil avstrijski kupec Alexander Logar.

LJUBLJANA – Ministrstvo za obrambo je na današnji javni dražbi uspešno prodalo kar 20.000 kosov starejšega, a ohranjenega presežnega orožja, zlasti pištol, pušk in mitraljezov. Edini ponudnik, avstrijska družba Limex, je zanj plačal 1,7 milijona evrov. Na ministrstvu so z izkupičkom zelo zadovoljni, je za medije dejal Željko Kralj z direktorata za logistiko.

Ministrstvo se je orožje odločilo prodati, ker gre za presežek, ki ga Slovenska vojska ne potrebuje. Kljub temu pa to orožje v skladiščih, ki jih je treba varovati, zaseda ogromen prostor. Vsako leto ga je treba ob popisih tudi natančno pregledati in ponovno konzervirati, kar vzame veliko časa.

Tudi sicer so v preteklosti večkrat ugotavljali, da obnova orožja ni gospodarna, zato so ga navadno trajno onesposobili in peljali na komisijsko uničenje. Ker tudi to ni brezplačno, so se odločili, da preverijo interes na trgu in ugotovili so, da je ta precejšen. Določeno količino so tako zagotovili vojaškemu muzeju v Pivki, nekaj pa so že prodali tudi registriranim zbirateljem.

Tudi evropska zakonodaja je na tem področju izjemno stroga, zato po Kraljevih besedah ni možnosti, da bi podjetje katerega od teh kosov orožja na primer izvozilo na katero od kriznih žarišč.

Velik interes

Ker je bil interes velik, so se odločili, da tokrat poskusijo z javno dražbo. Informacijo o tem so posredovali 14 registriranim podjetjem v Evropi in ZDA. Na dan, predviden za ogled orožja, sta bila interesenta dva, ponudbo pa je oddalo eno podjetje, je pojasnil.

Na današnji dražbi so avstrijskemu podjetju Limex po izklicni ceni okoli 1,7 milijona dolarjev tako prodali štiri od osmih sklopov oziroma 20.000 od 46.000 za prodajo predvidenih kosov orožja. Alexander Logar iz omenjenega podjetja je za medije pojasnil, da bodo orožje deaktivirali, namenili pa ga bodo po večini zbiralcem in filmski industriji.

Kralj je ob tem potrdil, da so se z dejavnostjo družbe dobro seznanili. Gre za proizvodno podjetje, ki orožje kupuje v različnih evropskih državah, ga predela, trajno onesposobi in ponudi zbirateljem. Druga možnost pa je, da orožje predelajo iz avtomatskega v polavtomatsko, ki ga lahko tisti z dovoljenjem tudi kupijo.

Podjetje je ustrezno registrirano in preverjeno, je zagotovil Kralj. Tudi evropska zakonodaja je na tem področju izjemno stroga, zato po Kraljevih besedah ni možnosti, da bi podjetje katerega od teh kosov orožja na primer izvozilo na katero od kriznih žarišč.

Kam z denarjem?

Kupnino nameravajo na ministrstvu nameniti drugi vojaški oborožitveni opremi. V načrtu je oprema za usmerjanje letalske podpore in oprema za enoto za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, pa tudi nakup terenskih vojaških kombiniranih vozil.

V okviru iste dražbe bo ministrstvo v prihodnje poskušalo prodati še okoli 26.000 kosov orožja. V načrtu pa imajo tudi prodajo drugih vrst orožja, med drugim havbic 105, tankov M-55 ter pehotnih vozil oziroma goseničarjev BVP M-80. Za prodajo večjih sistemov nameravajo izdelati tudi dezinvesticijski program in tako zagotoviti kar najbolj gospodarno ravnanje, je še zatrdil Kralj.

Deli s prijatelji