PRODAJA

V ameriškem skladu GBCI potrdili interes za nakup NKBM

Objavljeno 10. april 2015 14.43 | Posodobljeno 10. april 2015 14.43 | Piše: STA, A. L.

»Kljub pozni prijavi k sodelovanju v postopku nakupa, bi radi poudarili, da smo visoko motivirani za čimprejšnjo izpeljavo postopka,« so sporočili iz družbe.

Ameriški sklad je po poročanju Dela za NKBM plačal dvesto milijonov.

MARIBOR – Prodaja druge največje državne banke NKBM naj bi bila po večkratnem poročanju nekaterih medijev tik pred zaključkom, danes pa se je prek mariborske odvetniške družbe Živko in Purg javnosti razkril še eden od potencialnih kupcev, ki je v igro vstopil tik pred zdajci. Gre za družbo Global Bancorp Commodities and Investments (GBCI) s sedežem v ZDA.

Ker so v tem investicijskem skladu začeli postopke za nakup stoodstotnega deleža NKBM in se želijo izogniti napačnim interpretacijam ali izkrivljanju dejstev, je njen direktor Francesco Biasi v sporočilu za javnost zapisal, da so trenutno v tesnem stiku s skupino Lazard, ki vodi postopek prodaje.

»Kljub pozni prijavi k sodelovanju v postopku nakupa, bi radi poudarili, da smo visoko motivirani za čimprejšnjo izpeljavo postopka,« je sporočil Biasi.

Okrepiti želijo prisotnost na Balkanu

Kot je v predstavitvi sklada zapisal njegov prvi mož, namerava GBCI ustvariti večplastno korporacijo, katere dejavnost zajema uvoz-izvoz, trgovanje z nafto, zemeljskim plinom, kovinskimi in nekovinskimi minerali s posebnim poudarkom na plemenitih kovinah, strateških, industrijskih, energijskih, kmetijskih proizvodih in trgovanje z blagom na splošno.

Ob tem GBCI začenja inovativni koncept tudi na širšem področju turizma, z ustanovitvijo ene največjih verig hotelov s petimi zvezdicami na svetu in uvedbo članstva v zasebnih klubih znotraj teh letovišč.

Z vstopom v lastništvo NKBM želijo okrepiti svojo prisotnost na Balkanu, ob načrtih vstopa na finančne in bančne trge v regiji pa želijo prek NKBM financirati tudi velike infrastrukturne projekte, tako zasebne kot tudi državne, razvijati področje turizma v jugovzhodni Evropi ter sodelovati z malimi in srednje velikimi podjetij na različnih področjih v Sloveniji.

Biasi ob tem poudarja, da je pomemben del njihove poslovne dejavnosti družbena odgovornost. Velik poudarek dajejo sodelovanju pri izvajanju socialnih, kulturnih in športnih programov na različnih ravneh, to »tradicijo« pa bi nadaljevali tudi v Mariboru in Sloveniji.

NKBM Apollu?

Nekateri mediji so v preteklih dneh poročali, da naj bi SDH zaključeval pogajanja z ameriškim skladom Apollo, ki naj bi za NKBM odštel okoli 200 milijonov evrov. V SDH in NKBM, kjer postopka prodaje sicer ne komentirajo, medtem pravijo, da ta še ni končan. Da se je ob Apollu in madžarski banki OTP pojavil še tretji interesent, je marca pisal Večer, na ministrstvu za finance pa so takrat informacijo potrdili.

Deli s prijatelji