KO ZAVRE ...

V Adrii Airways na štrajk

Objavljeno 14. maj 2015 15.49 | Posodobljeno 14. maj 2015 15.49 | Piše: STA, T. L.

Kabinsko osebje Adrie Airways je za 1. junij napovedalo stavko.

Adria Airways je prestavila še dva leta.

LJUBLJANA – Člani sindikata kabinskega osebja Adrie Airways so poslovodstvu za 1. junij napovedali stavko, so potrdili v Adrii Airways. Vodstvo družbe se bo v prihodnjih dneh opredelilo do stavkovnih zadev, prizadevajo pa si, da do stavke ne bi prišlo. Nezadovoljni so tudi člani sindikata delavcev prometa in zvez, ki ne izključujejo možnosti stavke.

Stavka s podporo večine zaposlenih

»V interesu obeh strani je, da rešimo odprta vprašanja, podrobnosti pogajanj pa ne komentiramo,« so pojasnili v Adrii Airways. Med poslovodstvom in zaposlenimi že dalj časa potekajo pogajanja o novi kolektivni pogodbi, vendar velja dogovor, da pogovorov ne komentirajo.

Napoved stavke ima večinsko podporo zaposlenih, ker se delodajalec na številne kršitve, na katere delavci opozarjajo dalj časa, ne odzove in poslabšuje delovne razmere ob hkratnem pritisku za znižanje plač, je sporočila predsednica sindikata Združenja kabinskega osebja posadk letal Slovenije Gordana Boberič.

Med stavkovnimi zahtevami so izplačevanje plače v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in s kolektivno pogodbo, zagotovitev obveznega odmora članom kabinskega osebja, ureditev nadurnega dela, prenehanje dela na proste dni, prenehanje nezakonitega zaposlovanja za določen čas in izdelava programa obvladovanja utrujenosti letalske posadke.

Prav tako člani sindikata zahtevajo omogočanje letnega dopusta v skladu z zakonom in s kolektivno pogodbo, sprejetje uravnoteženega plačnega modela in sklenitev kolektivne pogodbe.

Kršitve trajajo že več let

Medtem pa vre tudi med preostalimi zaposlenimi v Adrii Airways Tehnika, ki vzdržuje letala Adrie Airways. Zaupnik Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Matej Jemec je dejal, da so člani sprejeli sklep, da po podjetniški kolektivni pogodbi zahtevajo izplačilo nadur, ki bi morale biti izplačane do 31. marca. Prav tako zahtevajo, da se jim plače skladno s pogodbo izplačujejo do 15. v mesecu.

»Kršitev, da se plače izplačujejo v delih in pa prepozno, traja že več let,« je izpostavil Jemec. Če vodstvo do 31. maja ne bo odpravilo kršitev, Jemec ne izključuje možnosti stavke. »Pričakujem, da bodo naše zahteve izpolnjene«, je dodal.

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije je v preteklosti o kršitvah že večkrat obvestilo družbo, vendar napredka niso dosegli, zato so se odločili za konkretnejše korake.

Zaposleni so po njegovem mnenju nezadovoljni, saj so v zadnjih mesecih trdo delali, družba je, kot so izvedeli iz medijev, lani pozitivno poslovala, sami pa še vedno ne dobivajo rednih izplačil plač.

Deli s prijatelji