GOBARJENJE

V 14 dneh 61 zastrupitev z gobami

Objavljeno 02. oktober 2012 13.50 | Posodobljeno 02. oktober 2012 13.50 | Piše: Aleksandar Lukić

Uživanje ponovno pogretih gob se odsvetuje, prav tako jih ni priporočljivo hraniti v hladilnikih.

Še enkrat povejmo, da nabiramo le gobe, ki jih resnično poznamo

LJUBLJANA – Dež in razmeroma toplo vreme omogočata idealne razmere za rast gob. Množice se tega zavedajo in jih že veselo nabirajo po gozdovih. A številni nabiralci ne ločijo strupenih gob od nestrupenih (tudi poznavalcem se včasih zgodi zamenjava), kar pa je lahko usodno. V centru za zastrupitve so tako do prejšnjega tedna v zadnjih 14 dneh prejeli 28 klicev zaradi zastrupitev z gobami, po njihovih podatkih pa je bilo v te zastrupitve vpletenih kar 61 ljudi. Treba je omeniti, da je zastrupitev (ali vsaj ljudi, ki so imeli težave po uživanju) verjetno bilo več, saj se osebni ali dežurni zdravniki s Centrom za zastrupitve UKC, kot pravi Marija Jamšek, posvetujejo le v nejasnih primerih, ko se morajo odločiti, ali bodo bolnika lahko obravnavali ambulanto ali pa ga morajo napotiti v bolnišnico.

Običajno zdravljenje pri zastrupitvi z gobami poteka takole:
bolniku dajo aktivno oglje, da preprečijo nadaljnjo absorpcijo strupa iz prebavne cevi, nadomešča se z drisko in bruhanjem izgubljeno tekočino in elektrolite, prve  tri dni po zaužitju pacient dobiva tudi antidot.

Slovensko povprečje: ena smrt na leto

V omenjenem centru sprejmejo skoraj vsak dan kakšnega zastrupljenca, čez vikend so imeli v bolnišnici štiri (dva nova, dva sta bili sprejeta že prej). Letos smrtnega primera ni bilo, je pa dejstvo, da v povprečju vsako leto zaradi zapletov po zastrupitvi z gobami umre ena oseba (kakšno leto nobeden, kakšno leto pa jih umre več). Pri njih so letos že imeli zastrupitev z zeleno mušnico, a jo je pacient preživel. Letos beležijo tudi primer, ko je zastrupljenemu z gobami nastala okvara jeter, a je pacient po zastrupitvi dobro okreval, razlaga Jamškova.

Smrtno nevarna zelena mušnica

»Če samo sumimo, da obstaja možnost, da je oseba zaužila smrtno nevarno zeleno mušnico (te so precej razširjene po Sloveniji, op. p.), je potrebna bolnišnična obravnava. Navadno se simptomi pojavijo šele šest ali več ur po zaužitju,« pojasnjuje. Zdravljenje poteka z antidotom, ki preprečuje vezavo strupa na tkiva (jetra, ledvica). Toda Jamškova poudarja, da je zdravljenje z antidotom učinkovito le prve dni, ko je strup še v krvnem obtoku: »Pozneje pa ne več. Ko pride do okvare jeter in drugih organov, je zdravljenje samo še simptomatično oziroma podporno, v hujših primerih bolniki (običajno zaradi odpovedi jeter) lahko tudi umrejo.«

Zdravila za zdravljenje po treh ali več dneh od zastrupitve z zeleno mušnico ni. Ko se torej strup veže na ledvice in jetra, ni zdravila, ki bi ga dezaktiviralo. V tem primeru lahko pride do hude okvare jeter ali celo smrti.

Velikokrat se zgodi, da tisti, ki so se zastrupili z gobami, mislijo, da so jedli užitne gobe. A ko jim v bolnišnici pokažejo fotografije gob, ki naj bi jih bili pojedli, ugotovijo, da niso jedli teh, temveč neke druge.

Glavna pravila za gobarje:

– nabiramo samo gobe, ki jih poznamo;
– otroci in bolniki s predpisanimi dietami zaradi težav s prebavili naj ne jedo gob;
– gob ne jejmo kot glavno jed, temveč kot prilogo;
– če imate veliko gob, jih pravočasno konzervirajte (najpozneje v 24 urah od nabiranja);
– gob ne hranite v hladilniku, saj je v njem še vedno temperatura, primerna za gojenje bakterij na njih;
– če vam gobe nabere nekdo drug, naj vam pred kuhanjem še enkrat pregleda vse gobe – svetloba v gozdu včasih zavede tudi poznavalce gob, včasih pa se zgodi le trenutek nepozornosti, ki je lahko usoden.

Resnica o pogrevanju gob

Če ste gobe enkrat že pripravili, ali jih smete ponovno pogreti in normalno zaužiti? Jamškova pri tem svetuje skrajno previdnost, saj so gobe idealno gojišče za bakterije, stare gobe pa lahko začno tudi že razpadati, kar utegne povzročiti zdravstvene težave. 

Za večerjo gobe raje preskočite

Jamškova opozarja, da gob ni priporočljivo uživati v poznih večernih urah. »Če se jih zvečer najemo, nam je lahko zjutraj slabo, ker so gobe težka hrana in prek noči ostanejo v želodcu. Če se težave pojavijo proti jutru, tako ne vemo, ali je vzrok zastrupitev z zeleno mušnico ali le neustrezno zaužit obrok.«

 

Deli s prijatelji