POTRJENO

Uvedli preiskavo zoper Jankovića

Objavljeno 01. marec 2012 19.01 | Posodobljeno 01. marec 2012 19.07 | Piše: Mo. S.

Očitki o nepravilnostih izhajajo iz časov, ko je Zoran Janković še vodil Mercator.

Janković o Mercatorju.

LJUBLJANA – Zoper predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in tri soobdolžence je ljubljansko okrožno sodišče uvedlo sodno preiskavo, poroča spletno Delo, gre pa za domnevno zlorabo položaja v času, ko je še vodil Mercator. Poleg Jankovića naj bi preiskovali še Mitjo Marinška, Stanislava Brodnjaka in Borisa Milevoja, ki je ustanovitelj nepremičninskega podjetja BSD in zastopnik ciprskega podjetja Facim.

Pobral provizijo?

Ljubljansko okrožno sodišče naj bi že maja lani na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper Jankovića in tri soosumljence zaradi domnevne zlorabe položaja oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Preiskovalni sodnik je nato jeseni vse štiri zaslišal in 17. februarja izdal sklep o uvedbi preiskave.

Očitki menda temeljijo na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte & Touche, nanaša pa se na poslovanje družbe med letoma 2001 in 2005. Šlo naj bi za sume nepravilnosti pri poslovanju z družbami v lasti njegovih sinov, sklepanju poslov mimo predpisov v Mercatorju, ob gradnji nakupovalnega centra v Nišu pa je Janković menda pobral provizijo.

Čakajo morebitne pritožbe

Kazenski postopek se z odločitvijo o preiskavi formalno še ni začel, saj se pritožbeni roki še niso iztekli.

Durs Jankovića sumi oškodovanja upnikov, davčne utaje, zlorabe uradnega položaja in pranja denarja, inšpektorji pa naj bi davčni pregled Jankovića in povezanih podjetij izvajali že nekaj časa.

Deli s prijatelji