NI V SKLADU Z USTAVO

Ustavno sodišče: Zakon o davku na nepremičnine razveljavljen

Objavljeno 28. marec 2014 12.38 | Posodobljeno 28. marec 2014 13.13 | Piše: A. L.

Ustavno sodišče razveljavilo zakon, poslanci pa o njem razpravljajo. Nesmisel?

LJUBLJANA – »Ustavno sodišče je 21. marca določilo, da se zakon o davku na nepremičnine razveljavi in je v neskladju z ustavoimage,« so danes jasno povedali na ustavnem sodišču. Odločitev je bila sprejeta soglasno.

Davčna obveznost mora biti jasna iz zakona in ne iz podzakonskih aktov, trdijo ustavni sodniki. Tudi posamezni elementi niso jasno določeni, prav tako niti metode vrednotenja nepremičnin. Ustavni sodniki niso zadovoljni niti s kriteriji stalnega prebivališča, ki po njihovem mnenju niso realni.

»V neskladju z ustavo so vse temeljne določbe tega zakona,« so izpostavili. Med drugim je bilo ugotovljeno, da so bila pravna sredstva zoper oceno nepremičnine zagotovljena le navidezno.

Ustavno sodišče je vrnilo v veljavo stare zakone s področja nepremičnin, stavb, premoženja  nadomestilo o uporabi stavbnega zemljišča (NUSZ), vse dokler se ne sprejme novi zakon.

Na kraju tudi vlagatelji

Odločitev in utemeljitev so prišli poslušat tudi iz nekaterih parlamentarnih strank. Na kraju je bilo tako mogoče v prvi vrsti opaziti tudi tiste, ki so si želeli ustavno presojo. Med drugimi sta bila tam Franc Bogovič iz SLS in Ljudmila Novak iz NSi – oba iz opozicije.

V državnem zboru obravnavajo nepremičninski zakon

Nekoliko nenavadno pa je, da hkrati o omenjenem zakonu ter popravkih in amandmajih odločajo poslanci v državnem zboru (DZ). Opozicija opozarja na po svojem mnenju številne pomanjkljivosti in premnoge vložene amandmaje, ki da kažejo, kako slabo je zakon pripravljen.

Deli s prijatelji