STRAH PRED POSLEDICAMI

Ustavno sodišče ugodilo predlogu za zadržanje izvrševanja stečaja nad družbo T-2

Objavljeno 23. september 2015 15.22 | Posodobljeno 23. september 2015 15.22 | Piše: STA, K. K.

Garnol ob tem pričakuje od stečajnega sodišča in stečajne upraviteljice, da z nobenimi dejanji ne bosta ovirala tekočega poslovanja družbe T-2

V T-2 očitke in namigovanja o nepravilnostih zavračajo

LJUBLJANA – Ustavno sodišče RS je ugodilo predlogu družbe Garnol kot največjega lastnika telekomunikacijske družbe T-2 in s sklepom začasno zadržalo izvajanje stečajnega postopka nad družbo T-2. Garnol ob tem pričakuje od stečajnega sodišča in stečajne upraviteljice, da z nobenimi dejanji ne bosta ovirala tekočega poslovanja družbe T-2. »Ustavno sodišče je s sklepom ustavno pritožbo sprejelo v obravnavo in bo o njej tudi odločalo. Obenem je ustavno sodišče sklenilo, da se do dokončne odločitve o ustavni pritožbi zadrži opravljanje dejanj v stečajnem postopku nad družbo T-2,« so danes sporočili iz Garnola.

Škodljive posledice

Ustavno sodišče je namreč po njihovih navedbah ugotovilo, da sicer škodljivih posledic, ki bi nastale z nadaljnjim tekom stečajnega postopka nad stečajno dolžnico T-2, ne bi bilo več mogoče odpraviti. Stečaj so sicer zahtevali upniki na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Garnol, ki je imetnik 98,06-odstotnega deleža v družbi T-2, je 9. septembra na Ustavno sodišče RS vložil ustavno pritožbo zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani z dne 5. avgusta 2015, s katerim je bil sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 22. junija 2015 o zavrnitvi predloga za začetek stečajnega postopka nad družbo T-2 spremenjen tako, da se je začel stečajni postopek nad T-2.

Garnol je v ustavni pritožbi predlagal, da se izvrševanje spornega sklepa višjega sodišča do končne odločitve zadrži, nato pa naj se razveljavi in potrdi junijski sklep okrožnega sodišča o zavrnitvi predloga za začetek stečaja nad družbo T-2.

V družbi Garnol so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni in pričakujejo, da bodo v nadaljevanju z ustavno pritožbo tudi v celoti uspeli, saj da jim je bila s sklepom o začetku stečaja kršena pravica do ustavno zagotovljenega enakega varstva pravic, višje sodišče pa da je z njo »samovoljno in arbitrarno odstopilo od enotne in ustaljene sodne prakse brez ustrezne argumentacije«. »V družbi Garnol verjamemo, da je pred družbo T-2 svetla prihodnost in da bo še naprej pomemben in konkurenčen ponudnik telekomunikacijskih storitev, zaradi česar stečaj prav gotovo ni primerna rešitev,« so še zapisali.

Stečajna upraviteljica naj nastopi kot direktorica

V Garnolu ob tem od stečajnega sodišča in stečajne upraviteljice pričakujejo, da z nobenimi dejanji ne bosta ovirala tekočega poslovanja družbe T-2. Iz obrazložitve sklepa ustavnega sodišča je namreč po njihovih navedbah mogoče razbrati, da je trenutno edini veljavni in dovoljeni učinek stečajnega postopka postavitev novega poslovodstva, in sicer stečajne upraviteljice Danice Čuk.

Po mnenju družbe Garnol mora sedaj stečajna upraviteljica nastopati kot direktor aktivne družbe, zaradi česar jo zavezujejo tudi določbe zakona o gospodarskih družbah, ki veljajo za poslovodstvo.

»Posledično je stečajna upraviteljica dolžna pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe T-2 s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovne skrivnosti družbe. Vodenje tekočih poslov ne pomeni le golega čakanja na dokončno odločitev ustavnega sodišča, ampak mora stečajna upraviteljica aktivno skrbeti za dobrobit družbe ter njen nadaljnji razvoj in rast, k čemur se je družba z načrtom finančnega prestrukturiranja tudi zavezala,« navajajo v Garnolu.

Deli s prijatelji