ODVZETI MANDAT

Ustavno sodišče bo najprej obvestilo Janšo

Objavljeno 20. november 2014 09.26 | Posodobljeno 20. november 2014 09.26 | Piše: STA, K. K.

Ustavni sodniki bodo danes nadaljevali odločanje o usodi poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat.

LJUBLJANA – Ustavni sodniki bodo danes nadaljevali odločanje o usodi poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše. Ali bo odločitev glede Janševe pritožbe danes tudi sprejeta, na ustavnem sodišču še ne morejo napovedati. Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad še ne more napovedati, ali bo odločitev danes tudi sprejeta, a tudi če bo, bo o njej najprej obveščen pritožnik.

Obravnava: absolutno prednostno

Ustavni sodniki so Janševo pritožbo začeli obravnavati že na seji minuli teden, a tedaj še niso sprejeli nobene odločitve. Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ o prenehanju mandata.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Prek odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri predlaga tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje mandata.

V igri tudi usoda Predaliča

Janšo bi moral na poslanski funkciji naslediti Božo Predalič, ki pa je Državno volilno komisijo (DVK) obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. In to le v primeru, če bo odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je sicer nedavno vložila tudi skupina volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje.

Deli s prijatelji