KER JE OBVEZNO

Ustavni sodniki s 5 proti 4: Zasebne osnovne šole mora financirati vlada

Objavljeno 06. januar 2015 14.06 | Posodobljeno 06. januar 2015 14.06 | Piše: STA, K. K.

Ustavno sodišče je odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno.

Pripomb na osnutek nove Bele knjige ne manjka

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno. Tako je razveljavilo določbo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, po kateri zasebni šoli za izvajanje javno veljavnega osnovnošolskega programa pripada 85 odstotkov sredstev, ki jih prejemajo javne šole.

Osnovnošolsko izobraževanje je po ustavi obvezno in se financira iz javnih sredstev. Kot so zapisali v odločbi ustavnega sodišča, ta določba učencem zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja ne glede na to, ali ga izvaja javno- ali zasebnopravni subjekt. »Ker je ustava to ustavno pravico učencev povezala z njihovo ustavno dolžnostjo, se mora iz javnih sredstev financirati tisto osnovnošolsko izobraževanje, ki je za učence obvezno. V modernih demokratičnih družbah se obveznost razlaga ozko, saj se nanaša le na zakonsko določeno vsebino izobraževalnega programa, ne pa tudi na izobraževalne institucije, ki ta program izvajajo,« pojasnjujejo v odločbi.

Ustavno sodišče je postopek za oceno ustavnosti začelo na pobudo staršev šoloobveznih otrok, ki jim morajo za obiskovanje javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja na zasebni Osnovni šoli Alojzija Šuštarja doplačevati šolnino, ter na pobudo Zavoda sv. Stanislava, ki je ustanovitelj omenjene osnovne šole. Kot je določilo ustavno sodišče, mora državni zbor ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave te odločbe.

Ustavni sodniki so omenjeno odločitev sprejeli s petimi glasovi za in štirimi proti.

Deli s prijatelji