FOTO

Ustanovili ministrstvo v senci, v Ljubljani prižigajo sveče

Objavljeno 07. februar 2012 19.33 | Posodobljeno 07. februar 2012 20.39 | Piše: D. P., STA

Na Prešernovem trgu so se zbrali člani sindikata Glosa.

Doro Hvalica in somišljeniki.

LJUBLJANA – Dan pred slovenskim kulturnim praznikom so se v središču Ljubljane zbrali nasprotniki ukinitve ministrstva za kulturo. Sindikat Glosa je pred Prešernovim spomenikom izvedel protest. V ta namen so ustanovili še ministrstvo za kulturo v senci.

Hitro popraviti ali dolgo obžalovati?

»Sporočamo vam, da je ukinitev ministrstva za kulturo napaka, ki jo je moč hitro popraviti ali pa zelo dolgo obžalovati,« je ob tem povedal predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica.

Prižigajo sveče

Več kot 200 udeležencev shoda, ki ga je na predvečer kulturnega praznika pred Cankarjevim domom organiziral Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), je v znak protesta proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo prižgalo svečke in prebralo izjavo, ki poudarja spoštovanje ustavne določbe o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva.

Široka podpora

Dodali so, da prvič v samostojni Sloveniji kultura izgublja lastni vladni resor, s tem pa se zabrisuje neposredna politična odgovornost nosilcev oblasti za to področje. Kot je pojasnil predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, se je odboru do današnjega dne pridružilo 26 organizacij, med njimi strokovna stanovska društva za kulturo, Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa, Inštitut za narodnostna vprašanja in Liberalna akademija.

Deli s prijatelji