LUKA KOPER

Uspešni Gašpar Mišič prepričal Popovičeve

Objavljeno 31. marec 2014 23.03 | Posodobljeno 31. marec 2014 23.03 | Piše: STA, Mo. S.

Mestna občina Koper se je odločila odstopiti od napovedane namere, da vloži izpodbojno tožbo na spremembe statuta Luke Koper.

Gašpar Gašpar Mišič in Boris Popovič.

KOPER – Mestna občina Koper se je odločila odstopiti od napovedane namere, da vloži izpodbojno tožbo na spremembe statuta Luke Koper, sprejete na zadnji skupščini delničarjev družbe. Kot pojasnjujejo, jih je o tem prepričal predsednik uprave Luke Gašpar Gašpar Mišič.

Prepričal jih je

Ta je z občino kontaktiral takoj po skupščini in med drugim povedal, da bi bilo zelo narobe, če bi nekdo mislil, da ostaja na tem položaju samo zaradi tega, ker ga ščiti takšno ali drugačno ozadje. V pogovoru s predstavniki občine je poleg preostalega izpostavil učinke sodelovanja z lokalno skupnostjo in zaposlenimi, odlične poslovne rezultate, dobre finančne in poslovne izide in rast vrednosti delnice luke, kar naj bi bilo več kot dobra garancija za samo družbo in za suvereno odločanje njenih nadzornikov.

Kaj so spremenili?

Delničarji Luke Koper so na skupščini 19. marca sprejeli spremembe statuta družbe, po katerih bi za sklepčnost nadzornega sveta pri imenovanju in odpoklicu člana uprave oziroma predsednika uprave ali delavskega direktorja bila potrebna navzočnost vsaj polovice, torej petih od skupno devetih nadzornikov namesto dosedanjih dveh tretjin oziroma šestih članov nadzornega sveta.

Ta sprememba odpira vrata morebitnemu odločanju o odpoklicu zdajšnjega predsednika uprave Gašparja Mišiča

Še vedno obstaja težava

Na občini so se strinjali z njegovimi argumenti in ugodili njegovi želji, kljub temu pa opozarjajo, da še vedno ostaja osnovna težava, »da že navadna večina nadzornikov lahko zamenja upravo po lastni želji, kadar koli, kot spodnje gate«.

»Upamo, da bo ta za gospodarstvo naše države škodljiva vlada, še posebej pa predsednica, čim prej šla domov in tako odprla pot novim, predčasnim parlamentarnim volitvam, na katerih bodo vodstvo naše obubožane države, ki se je znašla v taki nezavidljivi situaciji tudi in predvsem zaradi nje, končno prevzeli sposobni ljudje. In takrat bomo spet spremenili statut Luke Koper in ga zopet vrnili v normalne, demokratične okvire,« so še zapisali.

O poslovnih rezultatih

Na odločitev občine se je odzval Gašpar Mišič, ki je izpostavil dobre poslovne rezultate družbe. Pravi, da so z mrtve točke premaknili ključne razvojne projekte, nadzorni svet so prepričali o upravičenosti 37-milijonske naložbe v pristaniško infrastrukturo, povrnili so zaupanje delničarjev in vlagateljev, okrepila pa se je tudi vrednost delnice.

Deli s prijatelji