IZENAČENI

Uspelo je: Irglovi višja plača

Objavljeno 12. september 2014 15.13 | Posodobljeno 12. september 2014 15.13 | Piše: T. L.

Mandatno-volilna komisija je povišala plači Evi Irgl (SDS) in Mateju Tašnerju Vatovcu (ZL), izenačitvi dodatka za vodenje komisij je nasprotoval le vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer.

Eva Irgl.

LJUBLJANA – Kar se je napovedovalo, se je tudi uresničilo: mandatno-volilna komisija (MVK) je povišala plači Evi Irgl (SDS) in Mateju Tašnerju Vatovcu (ZL). Izenačitvi dodatka za vodenje komisij za peticije in poslovnik z drugimi predsedniki komisij je nasprotoval le vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer, poroča časnik Delo.

Večina je nasedla provokaciji SDS, je povišanju plače Evi Irg nasprotoval Möderndorfer, ki mu je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han očital celo populizem.

Zaradi delnega bojkota vodenja komisij in odborov SDS so poslanci ZaAB z dodatki za vodenje nekoliko privilegirani, Peter Vilfan namreč vodi odbor za obrambo, ki bi ga po običajni delitvi moral poslanec večje opozicijske stranke.

Zaradi Židana Smodišu nadomestilo do konca mandata

Branku Smodišu, ki je v državnem zboru (DZ) v prejšnjem mandatu nadomeščal ministra za kmetijstvo Dejana Židana, je po pritožbi komisija z večino glasov dodelila nadomestilo po koncu mandata. Smodiša je predsednik MVK Mitja Horvat najprej zavrnil, ker se lahko vrne na prejšnje delovno mesto. S pritožbo je Smodiš prepričal večino, ker se ne more vrniti takoj. 

Podoben primer je bil v prejšnjem sklicu parlamenta, ko je Melita Župevc zavrnila nadomestilo nekdanjemu superministru Žigi Turku, a so mu ga poslanci za krajši čas pozneje vendarle dodelili. Kot še poroča Delo, sta na enak način do nadomestil že prišla Jožef Kavtičnik in Dragan Bosnič.

Sicer pa je skupaj pravico do nadomestila doslej uveljavilo 32 nekdanjih poslancev oziroma polovica vseh, ki niso bili ponovno izvoljeni.

Deli s prijatelji