PRED 21 LETI

Usodni da za samostojno Slovenijo

Objavljeno 26. december 2011 10.05 | Posodobljeno 26. december 2011 10.05 | Piše: A. L., STA

Več kot 85 odstotkov vseh volivcev je pritrdilo, da so za samostojno in neodvisno Slovenijo.

Milijon 289 tisoč 369 jih je glasovalo za samostojno Slovenijo. Utrinek z lanske razstave v Cankarjevem domu.

LJUBLJANA – Danes mineva 21 let od razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti Slovenije. V spomin na ta dan 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Ob tej priložnosti bodo po državi potekale slovesnosti, prav tako pa tudi maše za domovino.

Za samostojnost več kot 88,5 odstotka vseh volivcev

Plebiscit, ki so ga izvedli 23. decembra 1990, izide pa objavili tri dni kasneje, je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja. Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Sami smo odgovorni, da ljudje ne verjamejo v pravno državo

Osrednja državna slovesnost je potekala že v petek. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je v govoru na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril, da smo sami odgovorni za to, da ljudje ne verjamejo v pravno državo. Po njegovem mnenju smo namreč s svobodo dobili tudi odgovornost za vzpostavitev pravne države, poleg uspehov so torej »naši tudi neuspehi«. 

Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je na petkovi slavnostni seji dejal, da je dan samostojnosti in enotnosti poklon samostojni Sloveniji in složnosti. Slovenija je v dobrih 20 letih po Virantovih besedah prehodila izjemno pot, v zadnjih letih pa malce zaspala in začela nabirati razvojni zaostanek. Zato dan samostojnosti in enotnosti za marsikoga ne bo tako prazničen, kot bi moral biti, je pojasnil.

Deli s prijatelji