IZGLASOVANO

Usoda ministrov Alenke Bratušek v rokah poslancev

Objavljeno 20. marec 2013 13.17 | Posodobljeno 20. marec 2013 22.13 | Piše: A. L., P. J.

Natanko 13 ministrov čaka na potrditev v državnem zboru.

Tanko odgovarja Kociprovi, da ima Brezigarjeva kompetence za opravljanje funkcije državne sekretarke na MNZ.

LJUBLJANA – Na današnji predvidoma devet ur trajajoči seji bodo poslanci odločali o sestavi nove vlade mandatarke Alenke Bratušek. Kandidati so znani, treba jih je le še potrditi. Pričakovati je, da bodo vsi potrjeni.

18.54 »Zoran Janković ni nazadoval. Danes je tudi uradno postal novi stric iz ozadja,« je dejala Eva Irgl iz SDS. Strici iz ozadja po njenem nastavljajo na vlado marionete, s katerimi lahko upravljajo z vlado. »Če mislite resno z bojem proti korupciji, začnite najprej na Mestni občini v Ljubljani. Če želite, da vam bodo ljudje zaupali, da niste le lutka v rokah posameznikov, morate korupcijo počistiti najprej v lastnih vrstah.«

 18.37 »To je zadnja slovenska vlada. Naslednjo bo diktirala trojka,« je bil oster Franc Pukšič iz SLS.

»Če ste danes prepričani, da mora Slovenija po denarno pomoč, upam, da se spomnite, kdo je v zadnjem letu vodil Slovenijo. Upam, da lahko z ukrepi, ki sem jih predstavila, rešimo javnofinančne težave Slovenije,« je Pukšiču odgovorila Bratuškova. 

17.30 »Imenovali ste advokata bank. Očitno se cela opcija ne zaveda situacije. Dejstvo je, da je kandidat maziljenec ljubljanske in narodne banke. Da je šel na prvo obveznost na doktorski študij v Pariz in se vrnil na direktorsko mesto – to pove vse. Gre za maziljenca, ki ima zavezane roke pri opravilih, ki nas čakajo,« je bil kritičen poslanec SDS Jože Jerovšek.

Jože Jerovšek je še dejal, če bi Bratuškovi kaj pomenila stroka, bi bila za ministrico za obrambo predlagana Ljubica Jelušič. »Če je res, da se načrtuje ukinitev vojske, potem je Jakič res prava stroka za to.«

16.48 »Slovenija prehaja v ledeno dobo,« je prihod vlade Alenke Bratušek označil poslanec SDS Ivan Gril. »Pomladi za Slovenijo očitno ne bo.«

15.19 »Ko sem poslušala Tanka, sem dobila občutek, da nihče ne zna voditi države razen SDS,« pravi Maša Kociper, PS. Opozarja, da se je ugled politike, če je to sploh mogoče, še poslabšal.

15.18 Konec razprave za poslanske skupine. Začenjajo poslanci.

15.12 »Vse bere (Bratuškova, op. p.), X-to zadevo, da je politične krize konec. To je izraz nesamozavesti. Ta ekipa tudi nima vgrajenega potrebnega zaupanja. Če bodo drug drugemu toliko gledali pod prste, potem bo zmanjkalo časa za delo. Še nekaj. Janković ni neka senca, ampak eminenca,« izpostavlja Tanko in dodaja, da bo Janković odločal tudi v novi vladi.

O Virantu je dejal, da svojih visokih načel niti sam ne dosega. Omenja tudi »smradanino« (odškodnino za smrad, op. p.), ki jo je prejel Virant, in (domnevno) plagiatorstvo mandatarke.

image

15.02 Veliko časa je šlo v prazno, opozarja Jože Tanko, SDS. »Vse, kar nastaja ob nastajanju vlade Alenke Bratušek, smo vse doživljali ob Pahorjevi vladi. Hvalospev, česa vse bo konec. Takoj demantirate same sebe,« pravi. Cilji iz dogovora, ki je podpisan, tako Tanko, niso merljivi. Ko gleda dogovor o sodelovanju, pravi, da je zelo splošen, brez trdnih ciljev, je skromen: »Ima 20 strani in ima tretjino praznega prostora.«

14.32 »Divji cvet je na pogled zelo lep, vsebina je pa po navadi strupena,« pravi Matej Tonin iz NSi. Pričakovali so boljšo ekipo, dobili pa so ekipo dolgoletnih politikov in neznanih obrazov. »Želimo vam dobro, dopuščamo pa, da ta divji cvet naredite užiten.« Obljublja, že povedano, da bodo konstruktivna opozicija. Pravi, da so to dokazali tudi na zaslišanjih. Ni se glasovalo ali podpiraš, ampak, ali je vsebina primerna in programska izhodišča dobra, poudarja in pojasnjuje, da je iz tega razumljivo, da se je poslanske skupina odločila, da presoja na podlagi vsebine. »Težko smo proti vsebini, ki je identična tisti, ki jo je zdajšnja vlada imela.«

»Trikrat smo programska izhodišča podprli,« razkriva Tonin. Štirikrat so nasprotovali, saj so predstavljali prevelik odmik od tega, kar oni želijo, šestkrat pa so se vzdržali.

NSi bo glasovala proti listi ministrom, je še razkril Tonin.


Preberite še: Tonin podprl Viranta, je spet soliral?
 

14.26 Vlada je položila nekaj temeljnih kamnov za izhod iz krize, priznava vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša.

13.00 Medtem ko v državnem zboru poteka seja, na kateri naj bi bila potrjena 11. slovenska vlada, se pred hramom demokracije odvija manjši protest.

image

12.50 Bratuškova je zaključila svoj govor in požela aplavz.

12.47 »To je moja vladna ekipa, optimalna v tem trenutku,« je povedala. »Iskreno upam, da bomo dobili vašo podporo.« Dodala je, da ima svet smisel spreminjati le na bolje, sicer ga je bolje pustiti na miru.

12.46 »V moji vladi nikoli, ampak res nikoli, nikogar ne bomo ocenjevali po rodu, ampak po tem kako dela.«

12.32 Zavzemali se bodo za znižanje cen zemeljskega plina. Za industrijo.

12.28 Uroš Čufer prevzema najbolj tvegan položaj v vladi, priznava Bratuškova in dodaja, da je iskanje tega trajalo najdlje. Od ministra pričakuje tako konsolidacijo javnih financ, da ne bo zmanjševala gospodarske rasti.

image

12.25 »Zakaj se gremo vse to? Ne zato, da bi vam do včerajšnjim kolegom ohranjali mandat, tudi ne zato, ker bi samo hoteli rušiti vlado Janeza Janše. Ne, ker verjamemo, da se v vsakih težavnih okoliščinah skriva nekaj novega, boljšega. Ne bo nam uspelo, če bomo samo proti. Graditi je treba pozitivno alternativo krizi,« pravi Bratuškova. Obljublja, da se vlada ne bo nikoli zatekla k praznemu besedičenju in sovražnemu govoru.

12.21 Ponovila je zavezo, da bo v roku enega leta v državni zbor vložila zaupnico in tako preverila podporo vladi. Kdor že danes dvomi o njeni napovedi, pravi, je ne pozna dovolj.

12.20 O ženskah v družbi: »Naš čas prihaja. Iz razlike delamo prednost.«

12.19 Vlada Alenke Bratušek je stara v povprečju 45 let.

12.12 Bratuškova: »V dveh letih ni mogoče narediti vsega. To je jasno vsem, tudi najbolj gorečim zagovornikom varčevanja.« Dodaja (ponavlja), da bodo prihodki od prodaje ene večje gospodarske družbe namenjeni zagonu gospodarstvu. Napoveduje nadaljevanje sanacije bančnega sistema.

12.11 Mandatarka napoveduje subvencije za prvo zaposlitev.

12.10 Ne verjamem v koalicijo, ki bi v dveh tednih napisala vse naloge celega leta, pravi Bratuškova.

12.00 Predsednik državnega zbora Janko Veber je odprl sejo in prebral seznam kandidatov za ministre:

Uroš Čufer za ministra za finance,
Karl Viktor Erjavec za ministra za zunanje zadeve,
Tomaž Gantar za ministra za zdravje,
Uroš Grilc za ministra za kulturo,
Igor Maher za ministra za infrastrukturo in prostor,
Roman Jakič za ministra za obrambo,
Tina Komel za ministrico brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu,
Anja Kopač Mrak za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
Jernej Pikalo za ministra za izobraževanje, znanost in šport,
Senko Pličanič za ministra za pravosodje,
Stanko Stepišnik za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo,
Gregor Virant za ministra za notranje zadeve in javno upravo,
Dejan Židan za ministra za kmetijstvo.

Nato je besedo predal mandatarki Alenki Bratušek.

Deli s prijatelji