FISKALNO PRAVILO

Usoda Janševe vlade v rokah PS in SD?

Objavljeno 19. julij 2012 09.27 | Posodobljeno 19. julij 2012 09.27 | Piše: T. L., STA

Janša lahko predlog vnosa fiskalnega pravila veža na zaupnico vladi, Virant pa bi šele jeseni zavihal rokave.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Premier Janez Janša se bo danes pozno popoldne sestal s predsedniki parlamentarnih strank, da bi še enkrat preveril možnosti za vnos fiskalnega pravila v ustavo. Državni zbor bo o tem odločal v petek, za zdaj pa kaže, da predlog nima potrebne dvotretjinske podpore. Razplet sestanka bi lahko imel tudi širše politične posledice.

Janša v torek namreč ni izključil možnosti, da bi na sprejem predloga vezal zaupnico. Kot je dejal, je vezava zaupnice mogoča na katero koli odločitev parlamenta, tudi na odločitev o fiskalnem pravilu. »Ta možnost obstaja,« je dodal.

Bo vprašanje postavil pred glasovanjem?

Predsednik vlade lahko po poslovniku državnega zbora vprašanje zaupnice veže na sprejem zakona ali druge državnozborske odločitve, pri čemer predlaga, naj se zakon ali druga odločitev bodisi sprejme ali ne. Vprašanje zaupnice lahko premier v tem primeru postavi tudi na sami seji pred glasovanjem.

Vladi je izglasovana zaupnica, če državni zbor glasuje v skladu s predlogom premierja. V nasprotnem primeru šteje, da zaupnica ni bila izglasovana.

Potrebuje dvotretjinsko večino

Janša bi za potrditev zaupnice v tem primeru potreboval dvotretjinsko podporo, ki je potrebna za ustavno spremembo. Te pa za vnos fiskalnega pravila v ustavo za zdaj nima. Predloga namreč ne podpirajo poslanci Pozitivne Slovenije, proti je tudi vse več poslancev SD.

»Če tukaj ni toliko razuma, da bi ljudje, ki so velikokrat javno prisegli, da bodo podprli fiskalno pravilo, držali to besedo, in bi ljudje, ki razumejo situacijo, postavili interes države pred lastni interes ali interes stranke, potem ni izhoda za to koalicijo,« je v torek dejal Janša.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je v sredo dejal, da zdaj ni čas za zaupnice, nezaupnice in interpelacije, temveč je čas za to, da se »politične glave čez poletje malo ohladijo, da potem zgodaj jeseni zavihamo rokave, pljunemo v roke in nadaljujemo trdo delo«.

Deli s prijatelji