PRODAJA

Usoda falcona kmalu zapečatena

Objavljeno 27. avgust 2012 09.20 | Posodobljeno 27. avgust 2012 09.22 | Piše: A. K., STA

Javna agencija za civilno letalstvo bo še do 14. ure zbirala ponudbe za prodajo vladnega letala falcon.

Vladni falcon 2000 EX

LJUBLJANA – Javno odpiranje ponudbo bo 31. avgusta v prostorih ministrstva za infrastrukturo in prostor. Zbiranje ponudb je bilo v uradnem listu objavljeno konec julija, v njem pa je zapisano, da ponujena cena ne sme biti nižja od 12,6 milijona evrov.

Plačilo v 30 dneh

Letalo je na prodaj po načelu videno-kupljeno. Ponudniki morajo ponudbi priložiti potrdilo o vplačani varščini v višini 10 odstotkov ponujene cene. Izbrani kupec bo nato kupnino poravnal na podlagi izstavljenega računa, in sicer najpozneje v roku 30 dni. Letalo bo lahko prevzel v roku osmih dni po vplačilu celotne kupnine.

Merilo za izbor najugodnejše ponudbe je cena, v primeru več enakih najugodnejših ponudb pa bodo o izbiri kupca odločala dodatna pogajanja, je zapisano v uradnem listu. Besedilo javnega zbiranja ponudb je bilo sicer objavljeno tudi na spletni strani Javne agencije za civilno letalstvo RS in v tuji strokovni letalski literaturi.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo je vlada nameravala letalo oddati v najem, a neuspešno.

Deli s prijatelji