JASNA UREDITEV

Uslužbenci bodo morali vrniti preveč izplačane plače

Objavljeno 20. avgust 2013 15.29 | Posodobljeno 20. avgust 2013 15.29 | Piše: A. K., STA

Delodajalec nima nobenega manevrskega prostora, saj ga zakon jasno zavezuje.

Plače so bile septembra nižje kot avgusta

LJUBLJANA – V predvidene spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju bo vključena tudi problematika prehoda na nov plačni sistem leta 2008 in nepravilno prevedene plače. A minister za notranje zadeve Gregor Virant je pojasnil, da vračanja preveč izplačanih plač nikakor ne bodo mogli povsem izključiti. »Veljavna ureditev je jasna,« poudarja.

Kmalu bo namreč minilo pet let in s tem zastaralni rok od začetka veljave zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so delodajalci s svojimi zaposlenimi sklepali nove pogodbe. Na ministrstvu za notranje zadeve so nedavno pojasnili, da gre za zastaralni rok v zvezi s terjatvami iz delovnega razmerja, kot ga določa zakon o delovnih razmerjih.

Pospešeno izdajali zahtevke

Tako so v zadnjem času delodajalci v javnem sektorju uslužbencem pospešeno izdajali zahtevke za povračilo preveč izplačanih plač, ponudili so jim tudi nove pogodbe o zaposlitvi s popravljenimi višinami plač, nekaterim so že drugače obračunali plače brez podpisa pogodbe.

Predlagajo oprostitev

Med drugim je do množičnih zahtev prišlo na Zavodu RS za zaposlovanje, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in Onkološkem inštitutu Ljubljana. Predstavniki Zavoda RS za zaposlovanje in UKC Ljubljana predlagajo oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo.

Delodajalca zavezuje zakon

Po veljavni zakonodaji so delodajalci v javnem sektorju zavezani izterjati preveč izplačane plače s tožbo pred pristojnim sodiščem, če se jim o tem v mesecu dni od pisnega poziva ne uspe dogovoriti z zaposlenimi. Tako delodajalec v tej zvezi nima nobenega manevrskega prostora, saj ga zakon jasno zavezuje.

Deli s prijatelji