NOV NAPAD

Nov mazaški napad na kulturno ministrstvo: kljukasti križi sredi Ljubljane (FOTO)

Ponoči so neznanci s kljukastimi križi popisali pročelje kulturnega ministrstva.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik, Delo

Minister za kulturo Vasko Simoniti se sooča še z enim od nizov napadov na ministrstvo in uslužbence v v zadnjem času. Neznanci so ponoči spet umazali pročelje ministrstva za kulturo. Alenka Gotar, svetovalka v kabinetu ministra, je zjutraj objavila več fotografij, ki prikazujejo, da so neznanci na okna ministrstva s sprejem narisali rumene kljukaste križe.

Neznani storilec je povzročil za približno 500 evrov škode, policija pa bo o vseh nadaljnjih ugotovitvah obvestila pristojno državno tožilstvo, so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Na ministrstvu za kulturo pa so v odzivu na Twitterju zapisali, da je takšno dejanje vandalizma še eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden.



»Ko na nekoga pokažeš s prstom, so vsaj trije prsti na tej tvoji isti roki obrnjeni proti tebi ...« je ob objavi fotografij zapisala Gotarjeva. V odgovoru enemu od sledilcev je še zapisala, da naj bi za incidentom stala dva fanta. »Varnostnik mi je zjutraj povedal, da sta to naredila dva fanta sinoči okoli polnoči. Klicali so policijo, ki to zdaj preiskuje. Ja, to je na Maistrovi v Ljubljani,« je dodala.

image_alt
Alenka Gotar ni upala iz hiše, grozili tudi sinu


Na napad se je že odzval predsednik vlade Janez Janša: »Naslednjič bodo mazaško akcijo najbrž izvedli kar na poslopju
policije  ob vsej silni čuječnosti?«



Primer vandalizma je obsodil tudi evropski poslanec Milan Brglez: »Nezaslišano in obsodbe vredno. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za kakršnokoli obliko nestrpnosti in vandalizma!«



Predsednica Sab Alenka Bratušek: »Kljukasti križi na ministrstvu za kulturo so odraz podpornikov vlade, ki v hramu demokracije paradirajo z majico Leona Rupnika in namesto STA ustanavljajo NTA - fašistično tiskovno agencijo. Danes se čudijo, zakaj je nekdo, popolnoma neprimerno porisal ministrstvo.

FOTO: Matej Družnik, Delo
FOTO: Matej Družnik, Delo


Neznanci so se nazadnje nad kulturnim ministrstvom znesli konec leta, ko so v pročelje metali črno barvo. Na ministrstvu so takrat dejali, da se »tovrstne akcije« vrstijo že od poletja in da so njihovi uslužbenci vse bolj prestrašeni. Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo. Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora. Policijo pozivamo, da storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čim prej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega,« so še dodali.

Pod objavo Gotarjeve se je usulo komentarjev. Objavljamo nekatere (nelektorirano):
  • Sramota za ničvredneže!
  • Bolano so do konca Govorijo o fašizmu, medtem ko so ravno ONI ti, ki širijo nestrpnost, sovrastvo, izločevanje drugačne mislečih in delujejo PROTI DEMOKRACIJI in vsem OSNOVNIM ČLOVEŠKIM VREDNOTAM. Sram naj vas bo. In lepo prosim, da se ne naslavljate več kot "kulturniki", saj ste oddaljeni svetlobna leta od kakršne koli KULTURE.
  • Tukaj se pokaže njihova "kultura"
  • Pa kaj folku ni jasno.??? Lep odraz naše družbe
  • Temu je treba dokoncno narediti konec. Enkrat za vselej. Upam pa, oz. Verjamem, da so kamere delale.
  • Pa res Ministrstvo ne more pridobit fizičnega varovanja 24 ur??? Ker to se ne bo dobro končalo.  Kriminalci na delu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije