DŽIHADISTI NAD VLADNO STAVBO

Uslužbenca pošte in LPP med skrajneži, s Petrolovo cisterno načrtoval napad

Objavljeno 21. oktober 2014 13.53 | Posodobljeno 21. oktober 2014 14.16 | Piše: P. Pa.

Slovenski obveščevalci so pravočasno preprečili namero Albanca, izgnati pa ga niso mogli.

LJUBLJANA – Leta 2012 je Slovenska varnostnoobveščevalna agencija (Sova) odkrila, da makedonski Albanec načrtuje teroristični napad na eno od vladnih stavb. Revija Reporter poroča, da se je moški nameraval s polno Petrolovo cisterno zaleteti v eno od vladnih stavb.

»Pravoveren« kot Bosnić

Čeprav so teroristični napad preprečili, slovenski varnostni organi spremljajo dve muslimanski društvi in vsaj 15 islamskih skrajnežev. Eden izmed njih je zaposlen na Pošti Slovenije (PS), drugi pa na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP).

Kot še poročajo, je albanski terorist prišel iz zahodne Makedonije, z območja, kjer je center za usposabljanje džihadistov. Albanec je bil v Sloveniji na začasnem delu, ko so ga odkrili, pa ga menda niso mogli izgnati, toda ko je delavcu poteklo dovoljenje za delo, mu ga niso podaljšali. Albanec je bil sunit in pravoverni musliman kakor ubiti šef Al Kaide Osama bin Laden. Sunit je tudi Alim Hasanagić iz društva za promocijo islamske kulture v Sloveniji Hak-Resnica, sunit pa je prav tako v Bosni priprti Bilal Bosnić, ki je za džihad rekrutiral tudi Slovence.

Kdo ovira posodobitev zakonodaje?

Policija je sicer v zadnjih 10 letih obravnavala šest kaznivih dejanj, ki so povezana z ekstremizmom in terorizmom. Slovenska zakonodaja ne kaznuje bojevnikov na tujih bojiščih, čeprav resolucija ZN poziva članice, naj to storijo čim prej. Hitro posodobitev zakonodaje naj bi za zdaj ovirala tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ker naj bi po njenem mnenju preveč posegala v človekove pravice.

Čeprav Hasanagić pravi, da v Sloveniji živi okoli 100 »pravovernih« družin, naj bi to bila zelo konservativna ocena, bilo naj bi jih precej več. Vahabitski skupnosti v Sloveniji sta v sporu z največjo islamsko skupnostjo v Sloveniji, za Hasanagića, ki naj bi večkrat kršil hišni red v objektih Islamske skupnosti, pa velja prepoved vstopanja v njihove objekte. Napadal naj bi uslužbence in jim grozil na svojem portalu ...

Deli s prijatelji