DENACIONALIZACIJA

Uršulinkam iz državne malhe (najmanj) milijon

Objavljeno 13. september 2013 20.06 | Posodobljeno 13. september 2013 20.06 | Piše: STA, T. L.

Država bo uršulinskemu samostanu plačala 683.342 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Če bi država takoj nakazala znesek, bi bilo teh obresti 370.000 evrov.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA, ŠKOFJA LOKA – Republika Slovenija se v pritožbenem roku, ki se je iztekel v četrtek, ni pritožila na sodbo kranjskega okrožnega sodišča, po kateri je država dolžna uršulinskemu samostanu Sv. Duh v Škofji Loki plačati dobrih 680.000 evrov odškodnine in pripadajoče obresti zaradi nezmožnosti uporabe oziroma upravljanja z denacionalizacijskim premoženjem.

Niso ugovarjali zahtevku za plačilo

Kot so danes pojasnili na Državnem pravobranilstvu RS, Republika Slovenija temelju zahtevka o plačilu odškodnine ni ugovarjala. Po zakonu je namreč denacionalizacijski upravičenec zaradi nezmožnosti uporabe nepremičnin od uveljavitve zakona o denacionalizaciji do vrnitve premoženja upravičen do odškodnine.

Je pa država v tožbenem postopku ugovarjala višini zahtevane odškodnine, ki jo je tožeča stranka postavila na 1,26 milijona evrov. Na julijski obravnavi na kranjskem okrožnem sodišču so uršulinke tožbeni zahtevek na podlagi dopolnjene sodne cenitve sicer znižale, a se državna pravobranilka z dopolnjeno cenitvijo ni strinjala, saj je bila zanjo ustrezna le prvotna cenitev v znesku 644.000 evrov.

Po mnenju Republike Slovenije je višina odškodnine odvisna od namembnosti spornih nepremičnin v času podržavljenja, podatkov o dejanskih uporabnih površinah prostorov v stavbi, podatkov o višini tržnih najemnin na lokaciji nepremičnine, višine javnih dajatev, ki odpadejo na najemnino, ter stroškov obratovanja in vzdrževanja nepremičnin. Pri ugotavljanju višine koristi tožeče stranke je bil argument države tudi ta, da je treba upoštevati povečanje vrednosti nepremičnin zaradi vloženih sredstev tožene stranke.

Koliko bo plačala država?

Višina odškodnine, ki jo je na tej podlagi ocenila sodna izvedenka, je bila po mnenju pravobranilstva ustrezna podlaga za določitev odškodnine. Tej cenitvi izvedenke pa je pri odločanju višine odškodnine bolj ali manj sledilo tudi sodišče. Država se zato na sodbo sodišča ni pritožila. Možnost pritožbe pa so v začetku septembra po prejemu sodbe že zavrnile tudi uršulinke.

Država bo tako uršulinskemu samostanu plačala 683.342 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od 19. januarja 2008 do plačila. Če bi država takoj nakazala znesek, bi bilo teh obresti 370.000 evrov. Skupni znesek tako že presega milijon evrov.

Uršulinski samostan je državo tožil, ker redovnice niti po končanem denacionalizacijskem postopku, ki se je vlekel več kot 15 let, niso mogle uporabljati poslovne stavbe in garaže v Blaževi ulici v Škofji Loki.

Odškodnina sestram uršulinkam kot denacionalizacijskim upravičenkam po zakonu o denacionalizaciji pripada za obdobje od uveljavitve zakona 7. decembra 1991 do pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji 3. februarja 2007. Po tem je trajalo še 18 mesecev, da se je iz objekta izselil Slovenski etnografski muzej.

Deli s prijatelji