RUBEŽ

Urša Drofenik v krempljih dacarjev

Objavljeno 14. april 2011 21.45 | Posodobljeno 14. april 2011 22.15 | Piše: Aleksandar Lukić

Zasegli so ji za 150.000 evrov kreacij, dražba bo 19. aprila

Urša Drofenik med delom
ROGAŠKA SLATINA – Znana modna oblikovalka Urša Drofenik je izvisela še drugič. Potem ko jo je prvič pred skoraj dvema letoma, kot pravi sama, s posojilom nategnila vlada, so jo na domu zaradi nakopičenega dolga obiskali še dacarji. Zasegli so ji 55 kosov oblek, vrednih debelih 150.000 evrov. Za povprečni petični kos oblačila je torej treba odšteti skoraj tri tisoč evrov, kar pomeni, da bi morala povprečna zaposlena Slovenka, ki bi si ga želela privoščiti, zanj delati kar tri mesece!

»Nič hudega. Samo seznam so naredili,« se je na naše vprašanje o zarubljenih oblekah odzvala Drofenikova. Pozneje je le potrdila, da ji je davčna uprava res zarubila zajeten kup oblek. »Se spomnite, ko sem pred dvema letoma imela štorijo z državnim denarjem, ki ga potem nisem dobila? No, to se vleče še od takrat,« je pojasnila oblikovalka. In koliko dolga ji je uspelo pridelati? Pravi, da ne ve, ker se s temi stvarmi ne ukvarja. Sicer pa kreatorka, ki je oblekla tudi predsednika stranke SDS Janeza Janšo, ko je oženil Urško Bačovnik, poudarja, da kljub rubežu ne bo bankrotirala: »Jaz živim, delam in še bom delala! Nekaj oblek še vedno imam, sem v polnem zagonu, načrti so!« O slovenski vladi in podpori gospodarstvu pa dobrih besed kar ni našla: »Samo zavirajo, če le morejo, vse onesposobijo.«

Davčna uprava bo, da bi poplačala dolg Drofenikove, modne kreacije ponudila javnosti na dražbi in to kar v prostorih Drofenikove. Zarubljenih pregrešno dragih oblek namreč niso hoteli prenašati, saj bi se lahko poškodovale in tudi hraniti jih nimajo kje. Najdražja stane vrtoglavih 12.000 evrov, medtem ko je torbico mogoče kupiti že za dobrih tisoč evrov. Od začetka rubeža do danes je oblikovalka del dolga tudi poplačala, a ne v celoti in ga tudi ne namerava: »Kar naj poskusijo prodati. To sploh ni preprosto,« je sklenila zgodbo.
Deli s prijatelji