ALKOHOL IN PADCI

Urgenca na silvestrovo: v pripravljenosti več zdravniških ekip

Objavljeno 31. december 2014 17.51 | Posodobljeno 31. december 2014 17.51 | Piše: STA, A. K.

Najpogostejši vzrok za obisk urgence med božično-novoletnimi prazniki so poškodbe, ki so velikokrat posledica uporabe pirotehničnih sredstev in vinjenosti.

LJUBLJANA – Silvestrska noč večje obremenitve prinaša tudi zdravnikom v urgentnem kirurškem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ker računajo na večje število poškodovancev, bo v pripravljenosti več ambulantnih in kirurških ekip, da lahko čim hitreje oskrbijo vse morebitne poškodovance, je dejal Miloš Vesel iz UKC.

Kot je pojasnil vodja oddelka za travmatologijo kirurške klinike UKC Ljubljana Vesel, bo na urgenci v noči z 31. decembra na 1. januar najverjetneje bolj živahno kot po navadi, zato bo v pripravi tudi več zdravniških ekip. Na internistični prvi pomoči namreč dežurata dve ekipi.

Za polovico več poškodovanih

»Po navadi je kar nekaj zlomov, ki jih je treba čim prej oskrbeti, razni zvini in odrgnine pa so lahko oskrbljeni ambulantno, kar pomeni, da lahko bolnik gre v domačo oskrbo,« je dejal Vesel. Na silvestrovo je običajno tudi do 50 odstotkov več poškodovancev kot običajno, je še povedal in dodal, da so najpogostejši vzrok za obisk urgence med božično-novoletnimi prazniki poškodbe, ki so velikokrat posledica uporabe pirotehničnih sredstev in vinjenosti.

»Praznujmo vsi s trezno glavo, vinjeni naj ne sedejo za volan in glede na to, da bo mrzla noč, je tudi nevarnost podhladitev,« je opozoril Vesel.

Deli s prijatelji