NACIONALNA TELEVIZIJA

Uredništva nacionalke v ženskih rokah? Podpora Rebernikovi

Objavljeno 14. januar 2015 15.09 | Posodobljeno 14. januar 2015 15.09 | Piše: STA, T. L.

Na TV Slovenija iščejo novega odgovornega urednika informativnega programa. Neuradno je večinsko podporo uredništva dobila Jadranka Rebernik, Ljerka Bizilj pa še ni rekla zadnje besede.

V veljavo stopa zakon o izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto, ki višino RTV-prispevka določa pri 12 evrih.

LJUBLJANA – O kandidatih za odgovornega urednika informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) so se v torek izrekali programski delavci uredništva. Po sicer še neuradnih podatkih je večinsko podporo uredništva dobila ena od urednic osrednjega televizijskega dnevnika Jadranka Rebernik. Za direktorsko mesto kandidirata še Miha Žorž in Valentin Areh.

Biziljeva ima (še) proste roke

Kandidat za odgovornega urednika informativnega programa, ki ga bo direktorica TVS Ljerka Bizilj predlagala v imenovanje generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marku Filliju, mora imeti podporo uredništva ali pa soglasje programskega sveta RTVS. Biziljeva bi zato morala v primeru, da se namesto za Rebernikovo odloči za Žorža ali Areha, pridobiti soglasje programskega sveta.

Žorž je urednik dnevnoinformativnega programa Radia Slovenija. Nekdanji vojni dopisnik Pop TV Areh je donedavnega delal na TVS kot urednik arhiva, Biziljeva pa ga je premestila na tretji program. Razpis za odgovornega urednika informativnega programa TVS se je iztekel 22. decembra lani.

Filli »zgolj mehanično imenuje urednika«

Filli je danes povedal, da ga Biziljeva še ni obvestila, kako se bo odločila – ali bo predlagala imenovanje Rebernikove ali pa bo za katerega od drugih dveh kandidatov poskušala dobiti soglasje programskega sveta. Po njegovih besedah je odločitev povsem v rokah direktorice TVS, generalni direktor RTVS pa »zgolj mehanično imenuje urednika«.

Biziljeva se sicer po neuradnih podatkih še ni odločila za nobenega od treh kandidatov, nekateri pa kot njeno najverjetnejšo izbiro omenjajo Žorža. Programski delavci uredništva so se prvič izrekali o Rebernikovi, Žoržu in Arehu že pretekli teden, vendar naj glasovanje ne bi potekalo v skladu s pravili, zato so izrekanje ponovili.

Zapolnjujejo še druga mesta 

Poleg razpisa za odgovornega urednika informativnega programa TVS se je 22. decembra lani iztekel tudi razpis za odgovornega urednika TV programa regionalnega centra v Mariboru – prijavili so se trije kandidati – in za odgovornega urednika TV programa regionalnega centra v Kopru, na katerega je prispelo pet prijav.

RTVS z razpisom išče tudi direktorja Radia Slovenija, ki ga trenutno kot v. d. direktorja vodi Miha Lampreht. Kandidati morajo prijave oddati do vključno 24. januarja. Lampreht, ki se na prejšnji razpis ni prijavil, je napovedal, da bo tokrat prijavo vendarle oddal.

Deli s prijatelji