LJUBLJANA

Uredili parkiranje, a pozabili na podnajemnike

Objavljeno 22. november 2012 19.18 | Posodobljeno 22. november 2012 19.19 | Piše: R. S.

Če ste v Ljubljani samo podnajemnik, se vam slabo piše: kmalu ne boste imeli več kje parkirati, saj do letnih dovolilnic niste upravičeni.

V Ljubljani raje plačujte parkirnino, sicer vas bo drago stalo

Med ljubljanskimi četrtmi, ki jih je nedavno doletelo urejanje mirujočega prometa s parkomati, kot se učeno reče delanju reda pri parkiranju, je tudi Bežigrad. Naš bralec, študent in podnajemnik Toni, je ogorčen: »Avta ne morem več pustiti nikjer!«

Za deset stotnij prebivalcev le 30 parkirišč

Toni je zgolj eden od prebivalcev blokovskega naselja z več kot 400 stanovanji na Glavarjevi ulici za Bežigradom. Za prebivalce, tam med 800 in 1000 jih je, je na voljo zgolj 30 parkirnih mest, saj so bloke gradili še v času, ko parkiranje ni bila težava. Doslej so svoje jeklene konjičke puščali na sosednji, Triglavski ulici, vendar jih je župan Zoran Janković od tam pregnal s postavitvijo novih parkomatov.

MOL želi postaviti parkomate povsod znotraj ljubljanske obvoznice.

Uvedli dovolilnice, pozabili na začasno prijavljene

Rešitev za stanovalce, nakup letne dovolilnice za parkiranje, je diskriminacijska. Naš bralec do nje ni upravičen: »Ne morem dobiti dovolilnice za parkiranje, ker na tem naslovu nisem stalno prijavljen. In to kljub temu, da bi seveda rad plačal dovolilnico!«

Edini Tonijev greh je ta, da nima denarja za nakup lastnega stanovanja, na katerem bi bil stalno prijavljen. Dokler je podnajemnik, tako kot še na tisoče študentov iz vse Slovenije, ki v prestolnico z avtomobili pridejo študirat, pa do občinskih dovolilnic ni upravičen. 

Prepisala bi dovolilnico nanj, a ji ne pustijo

»Tu sem doma, pač podnajemnik stanovanja. Lastnica ima prijavljen stalni naslov. Rekla mi je, da bi mi napisala potrdilo oz. dovoljenje, da se odreka pravici do dovolilnice in bi jo namesto nje kupil sam, a kaj, ko tudi to ne gre!« nam pojasnjuje obupani Toni.

Občinska pravila so jasna. Miran Rebernik z MO Ljubljana je zatrdil: »Dovolilnico lahko pridobite samo pod pogoji, ki jih predpisuje odlok o cestnoprometni ureditvi, torej morate imeti stalno bivališče. Ker je dovolilnica v resnici subvencija za parkiranje, je ne more nekdo, ki izpolnjuje pogoje zanjo, prenesti na vas.« Podobno je v primeru, če ima družina več kot eno vozilo: do dovolilnice je namreč upravičeno le eno vozilo.

Namesto tega našemu bralcu svetuje, naj parkira na označenih mestih in uporabi parkirne listke iz parkomata. Kar pa je sizifovo delo: dolžina parkiranja na listke je omejena na največ 6 ur, Toni pa med predavanji seveda ne bi mogel hoditi domov menjat listke. Da kot žafran dragega stroška parkiranja »na uro« niti ne omenjamo ...

Deli s prijatelji