OŽIVLJANJE

Urban, Rok, Lovrenc in Izidor rešili življenje

Objavljeno 12. julij 2016 22.32 | Posodobljeno 12. julij 2016 22.33 | Piše: Špela Ankele

Prvi posredovalci in člani PGD Dobračeva uspešno posredovali ob srčnem zastoju.

S kraja dogodka.

ŽIRI – »Iskrena hvala PGD Dobračeva in gasilcem Urbanu Jerebu, Roku Zemljariču in Lovrencu Eniku za neverjetno hitro (par minut po klicu) posredovanje in uspešno oživljanje ob srčnem zastoju mojega očeta. Kot kaže, hujših posledic ne bo. Iskrena zahvala tudi od ostalih družinskih članov.« Takole je konec tedna zapisal eden od domačinov iz žirovske občine, iskreno hvaležen prvim posredovalcem in hkrati članom lokalnega gasilskega društva za urno in učinkovito intervencijo.

Luka Čadež, poveljnik PGD Dobračeva, je pojasnil, da se je bliskovita akcija odvila proti večeru: »Po klicu na 112 je bilo aktivirano tudi naše gasilsko društvo, saj imamo med operativci 23 gasilcev, ki so od januarja tudi prvi posredovalci.« Kot je še dodal, se je zgoraj omenjenim trem na terenu pridružil še prostovoljni gasilec Izidor Cankar, ki je bil med klicem na pomoč ravno v bližini.

Ob uspešni akciji zadovoljni tudi gasilci

Javnosti še precej neznan, a po nekaterih delih Slovenije že dodobra razvejan sistem prvih posredovalcev se v zadnjem času vse bolj širi tudi po Gorenjskem. Vanj so vključeni predvsem prostovoljni gasilci v tistih krajih, ki jih od ambulant nujne medicinske pomoči ločuje več deset kilometrov. Bistvo sistema je zagotoviti čim hitrejšo pomoč osebam, katerih življenje je ogroženo, saj pri tovrstnem reševanju šteje vsaka minuta. In tako so bili tudi v žirovskem naselju Dobračeva, kjer jih od škofjeloškega zdravstvenega domova ločuje približno pol ure vožnje, prostovoljni gasilci pri obolelem veliko prej kot ekipa nujne medicinske pomoči, ki se je na pot odpravila iz kakšnih 30 kilometrov oddaljene Škofje Loke.

»V mesecih, ko smo vključeni v sistem prvih posredovalcev, smo prejeli že nekaj klicev. Vsekakor smo tudi mi zadovoljni, da je zadnja akcija uspela tako, kot mora,« veselja ob zadnji intervenciji ni skrival poveljnik dobračevskih gasilcev Luka Čadež. Potrdil je, da so prvi posredovalci do občana potrebovali le nekaj minut – v tem času so prihiteli do gasilskega doma, od koder so se do cilja odpeljali z vozilom, v katerem je vselej nared vsa oprema, s katero lahko izvajajo temeljne postopke oživljanja. Med to opremo je tudi avtomatski eksterni defibrilator, ki je bil prvim posredovalcem tokrat v veliko pomoč. 

Deli s prijatelji