NOVA PRILOŽNOST

Urban bo po operaciji ponovno igral košarko

Objavljeno 11. oktober 2013 11.23 | Posodobljeno 12. oktober 2013 17.55 | Piše: Drago Perko

Nadarjeni Urban Gorjanc izvrstno okreva po zahtevnem posegu na srcu v Južni Koreji.

SEUL – »Danes se počutim dobro, odpustili so me iz bolnišnice, zdaj bom še nekaj dni bival v hotelu, super je,« nas je pozdravil na drugi strani, tam v daljni Koreji, Urban Gorjanc. Nasmejan veder fant, po rodu s Štajerskega, skorajda že mož, 21 let mu je, je v Koreji dobil drugo priložnost, predvsem pa možnost, da po letih travm zaživi mirno in človeka vredno življenje. Korejci z vrhunskim mojstrom srčne kirurgije dr. Songom na čelu so 28. septembra opravili zahteven poseg na njegovem srcu, razširjeni del aorte pa zamenjali z novim. »Bolečin v bistvu ni več, hvalabogu, nosim steznik okoli prsnega koša. Rana se celi dobro, šivov ni več, stanje srca pa je po pregledih, ki sem jih imel, CT in ultrazvok, tako, kot mora biti,« še pristavi. Danes je Urban, bil je velik up slovenske košarke, še toliko bolj odločen, da se vrne pod koše in nadoknadi zamujeno: »Po vrnitvi v Slovenijo me čaka rehabilitacija. A kot so mi dejali doktorji z dr. Metko Zorc na čelu, se bom lahko spet začel pripravljati za vrnitev na parket,« je navdušen Urban, ki je nazadnje igral v domžalskem Heliosu, lani pa so ga prav srčne težave ustavile pri nastopu v dresu mlade slovenske reprezentance. Težave je odkril tedanji fizioterapevt reprezentance Igor Bošnjak, Urbana pa je na preglede odpeljala Alenka Gotar.

Urbanovih težav bi moralo biti konec marca letos, ko je bil skorajda na letalu za Kanado, a se je zavoljo novih preiskav operacija odmaknila. Korejci niso omahovali – izjemni južnokorejski srčni kirurg Myung Geun Song, zavoljo dobrega sodelovanja z ljubljanskim Medicorjem tudi velik prijatelj Slovenije, je svoje šefe nagovoril, da so krepko pocenili operacijo, sredi septembra je bilo jasno, da gre Urban v Azijo reševat svoje srce. »No, malo sem že bil nervozen, saj to je logično pred tako operacijo … Jasno mi je bilo, da je to le del procesa vrnitve na parket in da se to pač mora narediti,« prizna Urban, da mu ni bilo ravno prijetno na poti v seulsko univerzitetno ustanovo, kamor sta ga spremljala Metka Zorc in primarij Miladin Djordjević.

Operacija je uspela

»Zbudil sem se pa šele naslednji dan. Tako čudno je bilo, priključen sem bil na umetno dihanje. Kmalu so prišli zdravniki. Priznam, da še nisem bil čisto pri sebi, bil sem zelo utrujen od operacije,« podoživlja trenutke na korejski bolniški postelji, spomni pa se prvih besed, ki so mu dale novih moči. »Metka in Miladin sta dejala, da je bila operacija zelo uspešna in da je doktor Song rekel, da se bom čez tri mesece že vrnil k telesnim aktivnostim.« Tri dni je ostal na intenzivni negi, kjer ni smel imeti pri sebi ne spleta ne mobilnega telefona. »Boril sem se, da sem zdržal. Potem so me le premestili v 12. nadstropje v bolniško sobo, kamor sem tudi prvič prišel.« V bolnišnici se je Urbanov dan začenjal ob petih zjutraj z meritvijo tlaka ter s tehtanjem, ob šestih je bil zajtrk, ob pol osmih pa že rentgen prsnega koša. Opoldne je sledilo kosilo. »Potem sem počakal še dve uri, saj so se okoli 14. ure po korejskem času zbudili moji prijatelji v Sloveniji, da sem lahko začel pogovore po skypu,« še pove in razkrije, da je bila po ducat ur na dan ob njem prevajalka Julija Park.

Konec oktobra domov

Prevajalka Julija deluje v podjetju CardioMed, ki se je odločilo, da Urbanu omogoči, da v Koreji ostane do 23. oktobra. Plačali so mu stroške bivanja v hotelu! »Potovanje nazaj domov bi bilo v tem trenutku precej naporno. Čez slaba dva tedna bo to precej lažje,« doda Urban, ki je hvaležen, da je smel podaljšati bivanje. Pred odhodom ga čaka še en podrobni pregled pri dr. Songu. Vmes se je spoprijateljil z osebjem in s pacienti v bolnišnici. Za Slovenijo večina še ni slišala, pri razlagi, od kod je, si je pomagal z Jugoslavijo. »Zdaj precej hodim, a moram tudi veliko počivati. Stika z ljudmi imam bolj malo, saj sem občutljiv za razne viruse. Če bodo prihodnji teden izvidi zadovoljivi, bom kak dan izkoristil, da si ogledam Seul,« še razkrije cilje za zadnje dni v Koreji.

»Pogrešam Slovenijo,« prizna, v uteho pa mu je bil pred dnevi dokumentarni film na korejskem Discoveryju, s katerim so predstavili ravno našo deželo.

Urbanu na pomoč

»Verjela sem, da je v ljudeh še veliko dobrega,« je nad dobroto in odzivom Košarkarske zveze Slovenije, Gorana Dragića, Špas Teatra, Nogometnega kluba Domžale in Košarkarskega kluba Helios navdušena dr. Zorčeva, ki bo še naprej bedela nad Urbanovim zdravjem. Prepričana je, da bodo lahko zdaj take posege, kot je bil Urbanov, opravljali tudi v Ljubljani. »Celotna operacija je posneta,« še doda.

 

Deli s prijatelji