SPORAZUM

Uradno: stavka zdravnikov začasno prekinjena

Objavljeno 04. marec 2017 20.24 | Posodobljeno 04. marec 2017 20.24 | Piše: STA, Mo. S.

Zdravniki in vlada so se uspeli dogovoriti tudi o aneksu h kolektivni pogodbi.

Ministrica za zdravje.

LJUBLJANA – Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta zvečer vendarle parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke. Po petkovi uskladitvi stališč so sicer danes še ves dan usklajevali besedilo sporazuma. Brez njega bi se stavka v ponedeljek nadaljevala v zaostreni obliki.

Na petkovih popoldanskih pogajanjih je ministrica zdravnikom predložila pisni predlog dogovora o posebnem pilotnem projektu, s katerim bi preizkusili možnost variabilnega nagrajevanja zdravnikov. Če se bo izkazalo, da so rešitve za nagrajevanje uspešnosti prave, bo vgrajen tudi v zakon o upravljanju in vodenju javnozdravstvenih zavodov, je v petek po pogajanjih pojasnila Kolar Celarčeva.

Zdravniki in vlada so se uspeli dogovoriti tudi o aneksu h kolektivni pogodbi, v katero bodo zapisali na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov.

Sporazum, katerega del sta tudi dva pravilnika, mora pred končnim podpisom dobiti še podporo vlade. Ta se bo sicer prvič sestala že v ponedeljek v okviru obiska na Goriškem, a za zdaj še ni jasno, ali bi ga utegnila obravnavati že takrat.

Deli s prijatelji