ZELENA LUČ

Uradno: slovenski vojaki odhajajo v Afganistan

Objavljeno 27. november 2014 22.06 | Posodobljeno 27. november 2014 22.06 | Piše: STA, A. K.

Več podrobnosti o slovenskem kontingentu za zdaj še ni znanih, tudi zaradi usklajevanj na ravni Nata.

Sindikat vojakov Slovenije: Za politiko v SV ni prostora.

LJUBLJANA – Vlada je sklenila, da bo Slovenija sodelovala v novi misiji zveze Nato v Afganistanu, ki bo namenjena urjenju in mentoriranju afganistanskih vojakov. Misija Odločna podpora ne bo bojna, v njej pa bo sodelovalo do deset slovenskih pripadnikov.

Slovenski vojaki bodo sprva delovali na zahodu Afganistana, ki bo pod italijanskim poveljstvom. Na tem območju so sicer delovali že v okviru sedanjih sil Isaf, ki pa z 31. decembrom po 13 letih zaključujejo delovanje v deželi pod Hindukušem.

Zelena luč

Misija se bo nato prelevila v novo svetovalno misijo, ki bo namenjena urjenju in pomoči afganistanskim vojakom pri njihovem delu in sprejemanju odločitev pa tudi pri finančnem vzdrževanju. Uradno se bo začela z novim letom, štela pa bo okoli 12.000 vojakov, od tega skoraj 10.000 ameriških.

Slovenska vlada je že konec oktobra nakazala, da bi v tej misiji Nata sodelovala z do desetimi pripadniki. V torek so zeleno luč tem načrtom prižgali tudi v državnem zboru na skupni seji odborov za obrambo in zunanjo politiko.

S 1. januarjem

Misijo bosta s 1. januarjem prevzela dva slovenska pripadnika, ki sta trenutno že v Kabulu in bosta konec leta z ostalimi zavezniki simbolno zaključila misijo Trajnostna svoboda. Zatem naj bi v naslednjih dneh v Afganistan prišli še ostali člani novega slovenskega kontingenta. Več podrobnosti o slovenskem kontingentu za zdaj še ni znanih, tudi zaradi usklajevanj na ravni Nata, naj bi pa neuradno štel sedem vojakov.

Deli s prijatelji