RAZISKAVA OECD

Uradno potrjeno: Slovenci pametnejši od Hrvatov

Objavljeno 03. december 2013 15.20 | Posodobljeno 03. december 2013 15.28 | Piše: P. J.

Raziskava OECD kaže, da so slovenski šolarji boljši tudi od ameriških, francoskih in norveških.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Slovenski šolarji so pametnejši od hrvaških. To je zdaj tudi uradno potrjeno. V raziskavi OECD so zbrali kar trideset točk več, uvrščeni pa so bili kar 19 mest više. Slovenski šolarji so se uvrstili na 21. mesto. Skupina je preverjala znanje s področja matematike, branja in znanosti. Po pričakovanjih so najvišja mesta dosegli šolarji, ki obiskujejo šole v Šanghaju, Singapurju in v Hongkongu.

Naši šolarji mesto delijo z irskimi. Iz Evropske unije pa so se pred Slovenijo uvrstile še Estonija, Finska, Poljska, Belgija, Nemčija, Avstrija, Nizozemska. Boljše dosežke pa so slovenski šolarji pokazali tudi v primerjavi z Dansko, s Francijo, z Anglijo, Norveško, Italijo, s Španijo, z Rusijo, Ameriko, s Švedsko, z Madžarsko, Grčijo, s Srbijo, Turčijo, Črno goro, Tajsko, Tunizijo in Slovaško.

Celotno raziskavo lahko preberete tukaj.

Slovenija se je v preteklosti najviše zavihtela na 19. mesto, najniže pa na 23. Tokrat je pristala na sredini.

Rezultati so sicer še pokazali, da so slovenski šolarji nad povprečjem pri matematiki in znanosti, slabše, podpovprečno, pa so se izkazali pri branju. Iz Slovenije so v raziskavi sodelovali vsi dijaki (8405) srednjih šol in gimnazij ter slušatelji ene izobraževalne ustanove.

Deli s prijatelji