TROJNA BLAMAŽA

Uradnica izločala kandidate v korist bivšega?

Objavljeno 29. maj 2015 12.32 | Posodobljeno 29. maj 2015 12.33 | Piše: T. L.

Zapleta se tudi ob drugem razpisnem postopku za kandidata za novega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. V igri je 25 tisoč evrov mesečno.

Pravosodni sistem je velikokrat neprijazen in diskriminatoren do otrok

LJUBLJANA – Vlada Mira Cerarja je v četrtek podprla seznam kandidatov za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kjer se oktobra izteče mandat sedanjemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču. Je pa to že drugi razpis, prvega je namreč Pahor že razveljavil. No, nič dobrega pa se očitno ne obeta niti drugemu razpisu.

Nad postopkom izbire namreč visi sum korupcije, zdaj poroča portal Pozareport.si. Med kandidati za evropskega sodnika so se znašli nekdanji politik Gregor Virant, vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar, pa še en državni pravobranilec Lucijan Bembič, odvetnik Marko Bošnjak, kar trije predavatelji na evropski pravni fakulteti v Novi Gorici Marko Starman, Rok Lampe ter Slobodan Dujić, nekdanji direktor direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov na zunanjem ministrstvu Andraž Zidar, notar Darko Šilc in edina ženska kandidatka Ana Vilfan Vospernik, pravna sodelavka na evropskem sodišču. 

Trije grehi: favoriziranje moških ... 

Zna pa se zgoditi, da bo predsednik republike ponovno v dilemi, kaj storiti s postopkom. Vzroki pa so trije. Prvič: vlada in sodni svet sta Pahorju kot najprimernejše kandidate predlagala tri moške kandidate – Đorđevića, Bošnjaka in Zidarja –, čeprav je predpisano, da mora biti med kandidati vsaj ena ženska.

... izločen kandidat in ...

Drugi je, da je zadržanje razpisa na vrhovnem sodišču že predlagal tudi edini izločeni kandidat Klemen Jaklič, sicer predavatelj na Harvardu. Jakliča so izločili iz postopka, ker nima državnega (pravosodnega) izpita in med objavo razpisa še ni dopolnil 40 let, četudi med pogoji za izvolitev evropskega sodnika za človekove pravice sploh ni pravosodnega izpita, kar zadeva leta, pa je pogoj, da kandidat v času izvolitve za evropskega sodnika že šteje 40 let. Jaklič bo po pisanju portala Pozareport.si 40 let dopolnil letos avgusta, kar pomeni, da bi bil v času morebitne izvolitve (septembra) že ustrezno star.

... sum koruptivnosti

Tretji pa, da se po informacijah portala v postopku izbire kažejo tudi korupcijske dimenzije, ki delno spominjajo na kandidaturo nekdanje premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Sploh ker so v igri spet veliki denarci, sodnik namreč mesečno zasluži okoli 25.000 evrov.

Razpisni postopek je na ministrstvu za pravosodje vodila generalna direktorica direktorata za pravosodno upravo Evelin Pristovec Tratar. Po neuradnih podatkih pa naj bi bila člana razpisne komisije visoka uradnica ministrstva za pravosodje Viktorija Wazzaz, sicer bivša žena nekdanjega pravosodnega ministra Senka Pličaniča, in njen kolega Peter Pavlin, prav tako visoki uradnik na pravosodnem ministrstvu. 

Pristovec Tratarjeva pa je bivša žena enega od kandidatov – generalnega državnega pravobranilca Boštjana Tratarja, kar na postopek meče sumljivo koruptivno noto. Pristovec Tratarjevo naj bi menda na možnost takih korupcijskih očitkov opozorili tudi nekateri njeni podrejeni uradniki oziroma uradnice, toda Pristovec Tratarjeva naj bi vztrajala pri svojem in se iz postopka – kljub evidentni koliziji interesov – ni hotela izločiti. Ona naj bi namreč izločala potencialne protikandidate svojega bivšega moža.

Menda je malo verjetno, da bo Jaklič sodni spor zaradi nezakonite izločitev izgubil, če ne drugače, ga bo dobil na ustavnem ali evropskem sodišču. Tako se Sloveniji utegne zgoditi nova prvovrstna sodna evropska blamaža, ko bi evropsko sodišče za človekove pravice sodilo Sloveniji, da je kršila človekove pravice kandidatu za sodnika tega sodišča ... 

Na Pahorju je zdaj, da izmed vseh kandidatov izbere tri kandidate ter jih predlaga v potrditev državnemu zboru (na priporočila sodnega sveta ali vlade ni vezan). Spletni portal piše, da bo med trojico zanesljivo uvrstil Ano Vilfan Vospernik. 

Igrice tudi na sedežu sodišča

Menda pa je zanimivo tudi na sedežu sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, saj naj bi se odvijal hud zakulisni spopad med odhajajočim sodnikom Boštjanom M. Zupančičem in kandidatko za njegovo mesto Ano Vilfan Vospernik. Menda Zupančič lobira na polno proti Vilfan Vospernikovi, saj naj bi bil njegov izbranec Zidar.

Končno besedo pri tem, kdo gre v Strasbourg, sprejme sicer samo evropsko sodišče, kjer naj bi glasovanje o novem sodniku opravili predvidoma septembra. Še prej pa bo državni zbor o kandidatih, ki jih predlaga Pahor, odločal z dvetretjinsko večino.

Deli s prijatelji