KRŠITEV NI BILO

Upravno sodišče zavrnilo Janšo. Že drugič

Objavljeno 16. julij 2014 15.38 | Posodobljeno 16. julij 2014 15.38 | Piše: A. L.

V ponovljenem sojenju je upravno sodišče razsodilo, da tožba Janeza Janše zoper KPK ni utemeljena, in jo je že drugič zavrnilo.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Upravno sodišče je 9. julija 2014 že drugič zavrnilo tožbo Janeza Janše zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), v kateri je Janša KPK očital neustavno in nezakonito delovanje pri nadzoru premoženjskega stanja. Upravno sodišče RS je v sodbi o poročilu KPK razsodilo, da je to skladno z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), izdano v zakonito izvedenem postopku in da pravice Janeza Janše v tem postopku niso bile kršene, so sporočili iz KPK.

»Tožba ni utemeljena«

Gre za ponovno sodbo Upravnega sodišča RS v omenjeni zadevi, ki je na podlagi sklepa Vrhovnega sodišče RS z dne 9. maja 2014 že drugič odločalo o omenjenem primeru. »Vrhovno sodišče RS v primeru poročila KPK o premoženjskem stanju Janeza Janše je razveljavilo prvo odločitev Upravnega sodišča RS, in sicer z zahtevo, da se v ponovljenem sojenju opredeli do tega, ali je KPK z izdajo zaključnega poročila v delu, ki se nanaša na Janeza Janšo, delovala v skladu s pristojnostmi in pooblastili po ZIntPK. Posebej pa je Vrhovno sodišče RS naložilo Upravnemu sodišču RS, da presodi in jasno obrazloži, ali sta nadzor, ki ga je opravil KPK, ter zaključno poročilo, ki ga je KPK sprejel in javno objavil, v skladu z določbami ZIntPK, ki se nanašajo na nadzor nad premoženjskim stanjem zavezanca. S tem pa tudi presodi, ali je bilo poseženo v njegove ustavne pravice iz 15. (pravica do sodnega varstva), 22. (enako varstvo pravic) in 25 .(pravica do pravnega sredstva) člena Ustave RS. V ponovljenem sojenju je Upravno sodišče RS razsodilo, da tožba Janeza Janše zoper KPK ni utemeljena in jo je že drugič zavrnilo,« so pojasnili.

Deli s prijatelji