POROČILO KPK

Upravno sodišče po Janševi zavrnilo tudi Jankovićevo tožbo

Objavljeno 15. april 2013 16.48 | Posodobljeno 15. april 2013 16.48 | Piše: Mo. S.

Ugotovili so, da je bil nadzor komisije izpeljan v skladu z zakonskimi določili.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes prejelo sodbo upravnega sodišča, s katero je to zavrnilo tožbo Zorana Jankovića v zvezi z zaključnim poročilom o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, ki je v javnosti odmevalo v začetku januarja.

Kot so iz KPK sporočili, je sodišče ocenilo, da je bil nadzor komisije izpeljan v skladu z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZintPK) in da so bile spoštovane vse v zakonu predvidene postopkovne določbe, »ki obenem predstavljajo tudi izpeljavo načela varstva pravic stranke, varstva javne koristi in načela zaslišanja stranke po zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP).«

Kršitev ustave ni bilo

Sodišče je ugotovilo še, da je komisija v ugotovitvah opisala ves potek postopka nadzora in se opredelila do vseh tožnikovih navedb in pojasnil, danih v postopku. Do kršitev ustave, ki jih Janković očita, tako ni prišlo, sodišče pa se je opredelilo, da ne vidi posebnih razlogov za začetek postopka ustavne presoje ZIntPK.

»Zoran Janković je tožbo glede zaključnega poročila vložil že pred časom skupaj z zahtevkom za izdajo začasne odredbe. Slednjega sta tako upravno kot vrhovno sodišče že zavrnila, današnja zavrnitev tožbe glede poročila tako predstavlja še eno, v zadnjih treh mesecih že šesto pomembno potrditev delovanja komisije v tem primeru,« so še zapisali v sporočilu za javnost.


Lahko se pritoži, Janša se je že

Upravno sodišče je tako kot v primeru nekdanjega premierja Janeza Janše zavrnilo tudi tožbo ljubljanskega župana. Sodba je bila Jankoviću in njegovemu pooblaščencu – odvetniški družbi Čeferin – vročena danes. Janković ima možnost pritožbe na Vrhovno sodišče RS v roku 15 dni od prejetja sodbe, ki še ni pravnomočna. 

Janša se je v zvezi s tem že pritožil, zadeva pa je bila 3. aprila sodišču predložena v pristojno odločanje. (STA)

 

Deli s prijatelji