POSTOPKI TEČEJO

Upravno sodišče: Odvzem dveh dečkov ni bil zakonit

Objavljeno 23. maj 2016 17.34 | Posodobljeno 23. maj 2016 17.36 | Piše: STA, Mo. S.

Upravno sodišče sicer ni ugodilo zahtevku babice, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem, ampak je zapisalo, da bodo o tem tekli posebni postopki.

Fotografija je simbolična.

VELENJE – Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile ob odvzemu fantkov iz Velenja kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma, je povedal zagovornik babice dečkov. Odločitev upravnega sodišča, o kateri je najprej poročal Večer, je odvetnik prejel danes, sprejeta pa je bila 11. maja.

CSD ravnal nezakonito

Kot je pojasnil odvetnik, je sodišče ugodilo tožbi, s katero je zahteval ugotovitev, da je Center za socialno delo (CSD) Velenje z odvzemom otrok 30. marca letos ravnal nezakonito, da je z odvzemom posegel v otrokove pravice v razmerju do babice in da je s tem povzročil protipravno stanje babici in vnukoma. Sodišče po njegovih besedah ugotavlja, da je bil odvzem mladoletnih vnukov babici v nasprotju z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter Ustavo RS.

Odvetnik meni, da je s to odločitvijo upravnega sodišča »negirano vse tisto«, kar so zatrjevale ministrica za delo Anja Kopač Mrak, socialna inšpekcija in tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki so trdile, da je bil odvzem zakonit, da babica nima aktivne pravice tožiti in uveljavljati kakršnega koli svojega zahtevka pred sodiščem in da z odvzemom ni bilo poseženo v človekovo pravico.

Ob tem pravi še, da je upravno sodišče s tako odločitvijo razrešilo tudi predhodno vprašanje v vseh ostalih postopkih, ki še tečejo pred sodišči. Med drugim v enem postopku odvetnik zahteva izdajo odločbe o rejništvu babici, v več vloženih pravnih sredstvih pa ne le stikov babice z vnuki, pač pa namestitev vnukov nazaj k babici. Odvetnik je prepričan, da bodo zaradi kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe nekateri morali tudi kazensko odgovarjati.

Ne bosta se še vrnila k starim staršem

Ni pa upravno sodišče ugodilo zahtevku babice, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem, ampak je zapisalo, da bodo o tem tekli posebni postopki. V zvezi s tem je odvetnik napovedal pritožbo. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z odločitvijo upravnega sodišča še niso seznanjeni, so pojasnili za STA, odvetnik pa je pojasnil, da babica vnukov še vedno ni videla, prav tako menda ne pozna imena rejnikov.

Deli s prijatelji