SKRIVANJE

Upravna enota Jesenice ne želi videti novinarjev

Objavljeno 16. oktober 2012 09.29 | Posodobljeno 16. oktober 2012 09.29 | Piše: Boštjan Fon

Novinarjeva prisotnost naj bi pomenila pritisk na referente, ki vodijo postopek za soglasje stanovalcev k pridobitvi gradbenega dovoljenja sporne pekarne.

Sporna pekarna.

JESENICE – Marca lani smo objavili zgodbo o pekarni Karavanke 2 z Jesenic v lasti bratov Pajtima in Ylberja Collaku pod naslovom Beli kruh na črno duši stanovalce. Pekarna v pritličju stanovanjskega bloka je bila brez gradbenega dovoljenja, že oktobra 2010 bi morala prenehati obratovati. Ker so peki dimnik iz peči namestili kar v prezračevalne vode v stavbi, stanovalci zaradi prahu in vlage niso mogli dihati. Čeprav so se prizadeti poslužili vseh mogočih pravnih sredstev, so pristojni inšpektorji le na papirju prepovedali obratovanje pekarne, ki še danes obratuje vse dni v letu od 6. do 22. ure. Da gre pri vsem tem za čudne rabote, smo spoznali ob iskanju informacij o tem, kako to, da pekarna lahko obratuje, saj smo iz sekundarnih virov slišali, da ni prav dobro za naše zdravje povpraševati o objektu Karavanke 2.

Novembra 2011 je zaplet s pekarno v roke dobila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je obljubila, da bo bo zato na inšpektorat naslovila vprašanje, zakaj odločba se vedno ni izvršena.

V torek ob 9. uri pa bo navkljub vsem dejstvom, ki bi morala pekarno že zdavnaj zapreti, na upravni enoti Jesenice javna obravnava o soglasju stanovalcev k pridobitvi gradbenega dovoljenja, ki ga pekarna nima od svojega prvega dne obratovanja. Pridobivanje tega je bilo dvakrat zavrnjeno. Ko smo se odločili, da bomo na javno razgrnitev prišli, smo izvedeli, da ob tem odgovorni na upravni enoti Jesenice ne bodo dovolili pristnosti predstavnikov javnosti, saj naj bi prisotnost novinarjev pomenila pritisk na referente, ki vodijo postopek. Morda bomo lahko dobili zapisnik in kakšno izjavo, več pa menda ne. Glede na podatek, da bodo na upravni enoti Jesenice na neki način poskušali skrivati postopek pred javnostjo predvsem s tem, da na javni razgrnitvi, ki bi morala biti javna po zakonu, ne bodo dovolili prisotnosti novinarjev, bomo ob 9. uri potrkali na vrata, kjer bo potekal postopek in vstopili. Nas bodo odstranili?

Deli s prijatelji