REŠEVANJE

Uprava Primorja od države želi 20 milijonov

Objavljeno 22. marec 2012 17.04 | Posodobljeno 22. marec 2012 17.04 | Piše: Mo. S., STA

Sanacijski program predvideva nova odpuščanja, o številu pa Novakova ni želela govoriti.

Uprava Primorja prosi za pomoč.

AJDOVŠČINA – Skupina delničarjev, ki ima skupno v lasti več kot 50-odstotni delež Primorje Holdinga, je najavila, da bo pravno izpodbijala za 2. april napovedano javno dražbo skoraj 20-odstotnega deleža Primorja. Hkrati pravi še, da bo proti članom uprav družb Primorje Holding in Primorje sprožila odškodninske tožbe ter kazenske ovadbe, saj »ne v eni ne v drugi družbi vodstva ne ravnajo v dobro družbe, zaposlenih in delničarjev«.

Veljavnost dražbe, ki jo je najavila upnica Factor banka, bodo izpodbijali, ker ugotavljajo, da je predviden izkupiček z naslova dražbe nesorazmeren z vrednostjo podjetja in dolga, za katerega so bile delnice zastavljene. »Delničarji Primorje Holdinga ugotavljamo, da gre pri ravnanju Factor banke za nepregledno in škodljivo delovanje, kar bomo dokazovali z vsemi možnimi sredstvi,« je najavljeno izpodbijanje veljavnosti dražbe pojasnil nekdanji finančni direktor Primorja Alojz Bolčina, ki je tudi eden od lastnikov Primorje Holdinga.

Bosta banki deleže prodali sami sebi?

Factor banka je javno dražbo za prodajo 154.660 navadnih imenskih kosovnih delnic družbe Primorje, ki jih je pri njej zastavil Primorje Holding, najavila v sredo. Predmet prodaje je celoten paket delnic, pri čemer začetna izklicna cena zanj znaša 1,3 milijona evrov. Izklicna cena sicer predstavlja petino osnovnega kapitala Primorja, ta namreč znaša 6,5 milijona evrov. Factor banka se je prva od dveh upnic odločila za razlastitev večinoma nekdanjih menedžerjev Primorja, med katerimi je tudi Dušan Črnigoj. Dnevnik poroča, da se na prodajo svojega deleža pripravljajo tudi v NLB, lahko pa se zgodi, da bosta banki deleže prodali sami sebi.

Državo prosijo za 20 milijonov evrov

Upravni odbor Primorja pa bo gospodarsko in finančno ministrstvo poskušal prepričati, naj vendarle kje najdeta 20 milijonov evrov, saj bi stečaj ali prisilna poravnava po njihovem stala nekajkrat več. Predsednica Marjana Novak se bo še naprej pogajala z bankami in nebančnimi upnicami, s katerimi je že dosegla dogovore za odpise terjatev v višini devetih milijonov evrov. Banke so po njenih besedah med pogoji za sodelovanje pri sanaciji Primorja postavile višje številke, zato pričakuje pomoč države.

Za 135 milijonov evrov poslov

Če dogovora z bankami do konca meseca ne bo, lahko ajdovski gradbinec postane insolventen. Novakova je še zatrdila, da je Primorje prisotno na vseh odprtih gradbiščih doma in v tujini. Trenutno ima podjetje sklenjenih za 135 milijonov evrov poslov, med katerimi jih je 110 milijonov za dela v letošnjem letu. Kar tri četrtine vseh poslov je v tujini, kar navaja kot pomemben razlog, da bi Primorje obdržali.

Uprava Primorja mora sicer za izplačilo plač vsak mesec pripraviti 1,5 milijona evrov, prav tolikšno vsoto pa dolguje za odpravnine odpuščenim delavcem. Sanacijski program sicer predvideva nova odpuščanja, o številu pa Novakova ni želela govoriti.

 

 

 

Deli s prijatelji