NOVOSTI

Uporabniki mobilnikov, največja operaterja uvajata spremembe

Objavljeno 01. oktober 2013 21.15 | Posodobljeno 01. oktober 2013 21.15 | Piše: T. L.

Pri Simobilu bodo po novem zaračunavali naročnino za nazaj in hkrati napovedujejo spremembo cenika, pri Mobitelu imajo novi obračunski interval klicev.

Veliko jih brez telefona ne zdrži niti eno uro.

LJUBLJANA – Za uporabnike mobilnih storitev se obeta kar nekaj novosti: tako zna naročnike Simobila razveseliti novica o spremenjenem načinu obračuna mesečne naročnine. Naročnina bo namreč po novem zaračunana za nazaj in ne več za mesec vnaprej. To pomeni, da marsikomu ob naslednjem računu ne bo treba plačati naročnine. Naslednji račun bo tako nižji za višino mesečne naročnine izbranega naročniškega paketa. Ta bo po novem, torej za nazaj, obračunana na prvem računu, ki ga boste prejeli po 10. novembru. Novost bo stopila v veljavo 10. oktobra.

Kot so pojasnili pri Simobilu, bo račun izdan le v primeru presežene porabe (dodatne minute/SMS-i/megabajti/moneta ...), sicer pa bodo naročniki prejeli le SMS-obvestilo. 

Da bo prehod na novi način zaračunavanje mesečne naročnine potekal nemoteno, v tem času ne bo omogočena menjava obračunskega cikla. Skladno s spremembo bo ustrezno spremenjen cenik storitev, so še sporočili iz Simobila. Naročniki, ki se s predlagano spremembo ne strinjajo, imajo v 30 dneh po objavi pravico odstopiti od naročniške pogodbe. Pravica do odstopa od naročniške pogodbe ne vpliva in ne posega v zapadle oziroma neplačane ter pogodbeno dogovorjene obveznosti naročnika.

Novi obračunski interval klicev pri Mobitelu

Novost pa so uvedli tudi pri Telekomu Slovenije. Z oktobrom za naročnike storitev mobilne telefonije Mobitel uveljavlja novi obračunski interval klicev. Gre za interval 60/60, kar pomeni, da bo Telekom polno obračunal vsako začeto minuto pogovora. »To pomeni, da bodo naročniki od 1. oktobra naprej plačevali za vsako začeto minuto pogovora, v praksi pa bo ta sprememba seveda vidna tudi na računu – glede na to, da ima večina uporabnikov pakete z zakupljenimi količinami, bo porabljenih količin več,« so ob tem zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Novi obračunski interval bo veljal za obračun pogovorov v Sloveniji, sprememba pa ne velja za predplačne uporabnike in za naročnike paketov Džabest 250, Džabest 2000, Džabest 3000 in Itak Džabest.

Mobitel je zadnji od treh velikih operaterjev – poleg njega sem spadata še Simobil in Tušmobil –, ki se je odločil, da za svoje naročnike spremeni obračunski interval za klice v 60-sekundnega, so ob tem zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

ZPS: Operaterji razmišljajo, kako bi uporabnike (cenejših) paketov prestavili v dražje pakete

»Na splošno se je v zadnjem času najbolj uveljavil interval 60/1, kar pomeni, da je bila prva minuta zaračunana v celoti – ne glede na dolžino klica –, daljši pogovori pa po porabljenih sekundah. A očitno so operaterji, ki so zadnja leta veliko večino naročnikov prepričali o ugodnostih paketov z zakupljenimi količinami, začeli razmišljati, kako bi uporabnike (cenejših) paketov z manj zakupljenih količin prestavili v dražje pakete. Že res, da vsi po vrsti zatrjujejo, da večina uporabnikov največkrat opravi krajše klice, a zagotovo se sprememba obračunskega intervala tudi po prvih 60 sekundah marsikomu pozna na računu,« ob tem opozarjajo na ZPS.

V zvezi ob tem še dodajajo, da imajo naročniki v času do začetka veljave spremembe obračunskega intervala možnost, da preverijo, ali je njihov operater še vedno »dovolj konkurenčen« ali pa ga bodo zamenjali. To lahko brez sankcij storijo tudi, če so z Mobitelom sklenili pogodbo o vezavi, piše na spletni strani zveze.

Deli s prijatelji