UPOR MINISTROV

Upor: šest ministrov glasovalo proti Bratuškovi?

Objavljeno 05. september 2014 20.53 | Posodobljeno 06. september 2014 00.54 | Piše: Mo. S.

Na današnji dopisni seji bi morala vlada zgolj formalno potrditi predlog, a naj ne bi z njim soglašalo šest ministrov. Če bi jih proti glasovalo sedem ...

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Danes se je bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker odločil, da v svojo komisarsko ekipo povabi Alenko Bratušek. Očitno je premierki v odhodu uspel veliki met, a kaj, ko ji podpora v domači Sloveniji vztrajno upada. Na odločitve Junckerja pa stanje v našem političnem vrhu prav nič ne vpliva ...

Šest ministrov proti?!

Na današnji dopisni seji bi morala vlada namreč zgolj formalno potrditi predlog, da v Bruselj pošlje Bratuškovo, a je po poročanju oddaje Svet na Kanalu A kar šest ministrov glasovalo proti potrditvi, pet pa za.

A slovenska zakonodaja po poročanju oddaje dopušča naslednje: ker je proti predlogu glasovalo le šest ministrov in ne sedem (?!), se predlog podpre in Bratuškova bo tako kmalu za pet let odpotovala v Bruselj.

Pop TV je neuradno poročal, da naj bi proti glasovali trije ministri SD (Dejan Židan, Anja Kopač Mrak in Jernej Pikalo), oba Desusova ministra (Karl Erjavec in Gorazd Žmavc) ter Gregor Virant. Dva ministra sta se glasovanja vzdržala, in sicer Senko Pličanič ter Samo Omerzel. Zakaj nista glasovala, (še) ni jasno ... 

Po poročanju Pop TV naj bi proti predlogu sprva glasovalo celo sedem ministrov, kmalu pa je sledil preobrat in uradno sporočilo vlade, da predlog vseeno potrdi.

Uradno sporočilo vlade
 
Iz vlade so po seji namreč sporočili naslednje: »Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sklenila, da se strinja z uporabo pisnega postopka in s sprejemom sklepa sveta, sprejetega v medsebojnem soglasju z izvoljenim predsednikom komisije o sprejemu seznama drugih oseb, ki jih svet predlaga v imenovanje za člane komisije.«
 
»Lizbonska pogodba določa, da svet skupaj s predsednikom Evropske komisije sprejme seznam oseb, ki jih predlaga v imenovanje za člane Komisije. Sklep sveta v medsebojnem soglasju z Jeanom-Claudom Junckerjem predlaga, da so za člane komisije za obdobje do 31. oktobra 2019 imenovane naslednje osebe: Vytenis Povilas Andriukaitis, Andrus Ansip, Miguel Arias Cañete, Dimitris Avramopoulos, Elżbieta Bieńkowska, Alenka Bratušek, Corina Creţu, Valdis Dombrovskis, Kristalina Georgieva, Johannes Hahn, Jonathan Hill, Phil Hogan, Věra Jourová, Jyrki Katainen, Cecilia Malmström, Neven Mimica, Carlos Moedas, Pierre Moscovici, Tibor Navracsics, Günther Oettinger, Maroš Šefčovič, Christos Stylianides, Marianne Thyssen, F.C.G.M. (Frans) Timmermans, Karmenu Vella, Margrethe Vestager poleg Federice Mogherini, ki je bila že imenovana za visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko,« so še zapisali.
 
»V skladu z Zakonom o sodelovanju med vlado in državnim zborom v zadevah EU Vlada RS o sprejetem stališču seznani DZ Republike Slovenije,« se še glasi uradno sporočilo po dopisni seji vlade.
 
Slabo za ugled države
 
Kot je v oddaji povedal Dragan Barbutovski, svetovalec za EU in strateško komuniciranje, je užaloščen, da se to dogaja, saj gre vendar za isto vlado, ki je pred tedni oblikovala seznam kandidatov za komisarja in ga poslala v Bruselj. Meni, da s tem nismo pokazali ravno državniške drže, temveč je po njegovem to slabo za ugled države in položaj Slovenije v EU, saj kaže na to, da ne stojimo za svojimi odločitvami.
Deli s prijatelji