RUBEŽ

Upokojeni kuharici zarubili plačan avto

Objavljeno 30. maj 2016 21.40 | Posodobljeno 30. maj 2016 21.56 | Piše: Moni Černe

Po stečaju Krekove družbe za storitve neznani upnik nad kupce poslal rubežnika. Pošteno plačanega jeklenega konjička bi odvzeli tudi Danici Vigec in njenemu sinu.

Poleg Danice in Tomaža je ogoljufanih še 251 Slovencev in Slovenk. Foto: Marko Feist.

RAČE – Triinšestdesetletna Danica Vigec se je rodila v Račah, kjer z možem Francem in sinom edincem Tomažem živi še danes. Dolgih 38 let je bila kuharica, delala je v gostilni, premora med službo praktično ni poznala. Opravljala je delo v vseh izmenah, a se ni pritoževala. Leta 2013 je odšla v zasluženi pokoj.

Njen 66-letni mož Franc je dobrodušni gospod, ki ga pestijo zdravstvene težave, dvakrat je bil operiran na hrbtenici, ima bolno srce. Čeprav zgaran, je veder in šaljiv. Delal je kot rudar, pozneje kot prodajalec. Tudi v pokoju še vedno rad poprime za delo. Med našim obiskom je prišel od prijatelja, pomagal mu je nacepiti na metre drv.

Sin Tomaž, 44 let mu je, te dni ne more pomagati, ker mu je 21. aprila med gozdarskimi deli – zaposlen je v Gozdnem gospodarstvu Maribor – na desno nogo padlo drevo in mu zdrobilo gleženj, zlomilo golenico in vse kaže, da mu je pretrgalo tudi kolenske križne vezi. Hodi z berglami, težko, vsak premik je boleč, ne toži, a izda ga grimasa, ko s počasnimi koraki vstane, da bi ga naš fotograf fotografiral skupaj z mamo, ob njihovem nesrečnem avtu – plačanem, a kljub temu zarubljenem.

Nakazoval evro preveč

Pisalo se je leto 2013, 10. oktober, ko sta mati in sin sklenila, da s pomočjo mariborske Krekove družbe za storitve, d. o. o., s sedežem na Partizanski ulici 5, kupita avto, ki ga je Tomaž potreboval za delo. Doba odplačevanja je bila po pogodbi 36 mesecev z 950 evri pologa in mesečnim obrokom 78,20 evra. Danica in Tomaž nam pokažeta skrbno zložene odrezke položnic, izpisek iz banke, ki potrjuje njune navedbe, spoštovala sta pogodbo, vse sta plačevala v roku. Do danes vsega skupaj 30 obrokov. »Raje sem jim zadnje obroke nakazoval za dober evro več, da le ne bi bilo kaj narobe,« pove poštenjakar. »Enkrat so me namreč iz KD obvestili, da jim dolgujem še en evro.« A dobrota se mu to pot ni obrestovala: 20. maja je, nič slabega sluteč, podpisal priporočeno pošto sodnega izvršitelja Denisa Paternosta. Vsebina pa šokantna: avto ni več njegov, ampak je zarubljen!

Sodno odločbo z dne 7. januarja 2016, ki je bila izvršena aprila, je dobil s pošto 20. maja. Od januarja dalje je torej nakazoval denar, ne da bi vedel, kaj se dogaja za njegovim hrbtom! Ne moremo se načuditi drami, ki jo preživlja skupaj z 251 Slovenci.

Prižgal bo motorko

Februarja letos je Tomaž dobil pošto, s katero se predmetna pogodba prenaša na račun Nove KBM, d. d., upnika Krekove družbe za storitve, v stečaju, od zime so Vigčeve obroke za avto prejemali bankirji Nove KBM. Pokažeta nam obsežno dokumentacijo, lično spravljeno v mape. Za avto, ki je danes na tržišču vreden okoli 1000 evrov, je Tomaž plačal natanko 3308,60 evra, a avto ni več njegov. Danica, ki ima 628 evrov pokojnine, žalostno zre v tla. Septembra bi bil avto sinov, zdaj pa ga lahko le skriva ali brez pravice ugovora preda rubežnikom. 
»Prižgal bom motorno žago, avta jim ne morem kar dati,« razočaran pove Tomaž v upanju, da bo ugovor, ki sta ga z materjo poslala na Okrajno sodišče v Lenartu, razveljavil sklep o zasegu avtomobila. Mati pa se ob našem odhodu vpraša: »Kje živimo? Kakšna je to država, tudi ko stvari plačuješ in jih plačaš, ona pa ti jih kadar koli vzame. Zares žalostno.«

Najprej rubež, nato razveljavitev

Karidia Toure Zagrajšek, svetovalka za komuniciranje iz kabineta uprave Nove KBM, je pojasnila: »Nova KBM je eden od upnikov Krekove družbe storitve, d. o. o. Aktivnosti, povezane s tem poslovnim razmerjem, vodimo skladno z zakonodajo, konstruktivno ter z vso potrebno skrbnostjo tako za interese strank kot tudi banke. Ob prevzemu terjatev je Nova KBM stranke, lizingojemalce o tem ustrezno obvestila. Ob tem pa izrecno pojasnjujemo, da Nova KBM ni vložila zahteve za izvršbo, zato te poslovne odločitve drugega upnika ne moremo komentirati ali podajati podrobnejših pojasnil. Alenka Zadravec, predsednica Okrajnega sodišča v Lenartu: »Sodišče je zoper dolžnika Krekova družba, d. o. o., dovolilo izvršbo, kot jo je predlagal upnik. Upnik je med sredstvi izvršbe zaradi poplačila dolga predlagal tudi izvršbo na premičnine. Izvršitelj Denis Paternost je sodišče 22. 4. 2016 obvestil, da je zarubil dolžniku 252 vozil različnih opisov, za katere je pridobil podatke na upravni enoti, da so v lasti dolžnika. Ker je bilo ugotovljeno, da gre za vozila, ki so v posesti lizingojemalcev, je sodišče izvršitelja obvestilo, da mora vse uporabnike napotiti k vložitvi ugovora tretjega v postopku, zaradi odprave morebitnih nepravilnosti.« Dolžnik, KD družba za storitve, nima namena komentirati poslovnih odnosov s svojimi strankami in poslovnimi partnerji, ne zanikajo pa, da se je zaradi nepričakovanih enostranskih dejanj enega od upnikov zapletlo: »Poslovodstvo vlaga maksimalne napore v odpravo vzrokov, ki posegajo oziroma bi utegnili poseči v pogodbena razmerja z našimi strankami, in si prizadeva, da bodo spoštovane vse pogodbeno dogovorjene obveznosti in pravice. Naj zgolj omenimo, da je v posledici teh prizadevanj pristojno sodišče v Lenartu izdalo sklep, s katerim je razveljavilo vse do zdaj opravljene rubeže.« Sodišče je zaradi velikega števila strank o odpravi nepravilnosti odločilo 26. maja, sklep o razveljavitvi dejanj pa je v fazi vročanja strankam postopka.

 

Deli s prijatelji