NOVINARSTVO

Upokojenemu Matjažu Tanku nagrada za življenjski prispevek

Objavljeno 22. november 2012 23.13 | Posodobljeno 22. november 2012 23.14 | Piše: S. J., STA

Po mnenju društva novinarjev Slovenije je Tanko izjemno razgledan profesionalec, eden redkih novinarskih skrbnikov in branikov zbornega slovenskega jezika.

Matjaž Tanko pravi, da ima že v življenju vsaj dva obraza.

LJUBLJANA – Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je prejel Matjaž Tanko. Dolgoletni novinar in voditelj večernih poročil na Pop TV Matjaž Tanko je letošnji dobitnik nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Nagrado za življenjski prispevek so skupaj z drugimi nagradami za novinarske dosežke podelili v okviru stanovskega srečanja v Ljubljani.

Televiziji zapisan več kot 40 let

V društvu so ob obrazložitvi nagrade pojasnili, da je Tanko televiziji zapisan že več kot 40 let. Svoj obraz in voditeljsko kredibilnost je posodil oddajama TV Dnevnik in 24ur. »Brez njega danes ne bi bili to, kar sta,« so zapisali v obrazložitvi.

Po mnenju društva je Tanko izjemno razgledan profesionalec, eden redkih novinarskih skrbnikov in branikov zbornega slovenskega jezika. Tudi za ceno konflikta. Večni pozitivec, ki življenjski nazor vpleta tudi v svoje delo. Luciden, sproščen, humoren. A hkrati resen, verodostojen, dostojanstven.

Nagrajenec za življenjsko delo Matjaž Tanko se je v ganljivem govoru ob prejemu nagrade zahvalil za čast, ki ga je doletela ob prejemu nagrade. Čestital je tudi vsem drugim današnjim nagrajencem in dejal, da je po tem, ko je dojel, v kakšno družbo ga je pahnil DNS, ugotovil, da je to družba dobrih novinarjev.

Vprašal se je, s čim si jo je zaslužil in se ob tej priložnosti zahvalil tudi svoji ženi, ki mu je vedno stala ob strani in še vedno mu. »Novinarji smo se vedno radi družili«, je nadaljeval, zato verjame, da se bodo dobitniki priznanja, ki ga je prejel danes, še srečali, kjerkoli, tudi v »enem dobrem novinarskem peklu« in rekli tudi kakšno o »prekletstvu tega čudovitega poklica«. Občinstvo je Tankov govor pospremil s stoječimi ovacijami.

Nagradi tudi Primožu Cirmanu in Jani Vidic

Nagradi za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2012 sta prejela novinarja Dnevnika Primož Cirman in Vala 202 Jana Vidic. Z natančnim preverjanjem, analiziranjem, sledenjem in nadziranjem Jana Vidic zagotavlja verodostojnost in resničnost zgodb, ki nagovarjajo bodoče botre. Ob tem z zagotavljanjem popolne anonimnosti varuje dostojanstvo otrok in njihovih družin, je zapisano v obrazložitvi.

Cirmana pa odlikuje pogum, prodornost in zavezanost pravici vedeti, ki ga vodita tudi takrat, ko mu na poti razkrivanja resnice stojijo grožnje in pritiski vplivnih posameznikov politično-gospodarskega podzemlja, je zapisano.

Izstopajoča novinarska fotografija

Nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije pa je prejel Luka Cjuha, fotoreporter Dnevnika, za fotografijo romskega srečanja na Brezjah. Podoba krščanskega duhovnika, ki v mašnih oblačilih stoji sredi romskega tabora, je po mnenju društva močan, poveden motiv. Poroto je podoba prepričala tako s kompozicijo kot z vsebino in zgodbo, ki jo posreduje gledalcu.

Nagrajena mlada novinarja

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, sta romali v roke Petru Verču s Primorskih novic in Nejcu Goletu z Dela. S članki o nepravilnostih pri gradbenih poslih, o goljufijah NLB na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini ter o škodljivem javnem naročanju je Gole po mnenju društva pripomogel k razkrivanju vrste umazanih poslov in izboljšanju sistema javnega naročanja.

Za Verča pa so zapisali, da s pretanjenim čutom opazovalca zna zapopasti ključna vozlišča dogajanja v obmejnem prostoru. Slog Petra Verča je izpiljen in zrel. V nekaj stavkih seže do bistva stvari in je po mnenju društva tudi ironičen in igriv. Predvsem pa je nepopustljivo nepristranski, so še zapisali v obrazložitvi.

Deli s prijatelji