VLADNA IZHODIŠČA

Upokojenci s pokojnino nad 622 evrov brez letnega dodatka

Objavljeno 27. marec 2012 10.15 | Posodobljeno 27. marec 2012 10.15 | Piše: M. U.

Država naj bi v enem letu privarčevala skoraj 950 milijonov evrov.

Plače so bile septembra nižje kot avgusta

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance je na svoji spletni strani objavilo izhodišča za pripravo rebalansa proračuna za letošnje leto. Brez varčevalnih ukrepov na trgu dela in zmanjševanja socialne varnosti ne bo šlo. Gre za ukrepe, pri katerih se bosta bolj upoštevala višina dohodka oziroma položaj upravičenca.

Nižanje upokojenskega letnega dodatka

Tako vlada predlaga znižanje letnega dodatka za upokojence: za pokojnino do 414 evrov je letni dodatek 367,95 evra; za pokojnino med 414 in 622 evri je letni dodatek 112 evrov; za pokojnino nad 622 evrov pa letnega dodatka ne bo. Predlagana je ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, državno darilo ob rojstvu otroka pa naj bi dobili le manj premožni državljani oziroma bo vezano na premoženjski cenzus. Šolsko prehrano bo država subvencionirala samo socialno šibkim učencem in dijakom, na enak način želijo urediti tudi prehrano za študente, pri čemer se med počitnicami ukinja subvencioniranje študentske prehrane.

Nižje porodniške

V predlogih rebalansa proračuna je tudi znižanje višine starševskega nadomestila za nego otroka s 100 na 90 % v prvih šestih mesecih in na 80 % za zadnje tri mesece ob omejitvi zgornje meje nadomestila za nego otroka z 2,5- na 1,5-kratnik povprečne plače.

Krajša doba prejemanja nadomestila za čas brezposelnosti

Med predlogi za vzdržnejše javne finance je tudi skrajšanje dobe prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne na maksimalno 18 mesecev. Hkrati naj bi se višina nadomestila za brezposelne z 80 znižala na 70 % za prva dva meseca in nato na 60 %. nameravajo pa znižati tudi zgornjo mejo denarnega nadomestila za 15 %.

Javni uslužbenci naj bi ostali brez regresa

V javnem sektorju vlada predlaga znižanje plač, vključno s plačami funkcionarjev, za 15 % do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij. Ob tem v javnem sektorju letos ne bi izplačali regresa, v letu 2013 pa naj bi regres izplačali polovično.

Varčevali bodo tudi poslanci

Nadomestila poslancem naj bi se znižala za 50 % za čas čakanja od prenehanja mandata do upokojitve, nadomestilo po prenehanju poslanskega mandata pa se skrči z enega leta na 6 mesecev. Carinska in davčna uprava naj bi bili po novem združeni, medtem ko vlada načrtuje ukinitev agencije za javno naročanje in prenos njenih pristojnosti na finančno ministrstvo.

Vse predloge za rebalans proračuna si lahko ogledate v priloženi datoteki.

Deli s prijatelji