REZANJE STROŠKOV

Upokojenci, pazite se Čuferja

Objavljeno 29. maj 2013 18.23 | Posodobljeno 29. maj 2013 18.23 | Piše: A. L.

»Kar delamo, delamo zaradi sebe in ne zaradi zahtev Evrope.«

Uroš Čufer.

LJUBLJANA – »Zavedamo se, da ima Slovenija probleme, pokazali pa smo, da znamo nekaj narediti. Vesela sem, da smo pokazali, da zmoremo brez pomoči,« se je na odziv iz Brusljaimage odzvala premierka Alenka Bratušek in se ob tem zahvalila vsem, izpostavila pa je predvsem ministra Uroša Čuferja. Kljub doseženemu pa je poudarila, da je to šele začetek: »Pred nami so zahtevna leta.«

»To je bila na neki način gasilska akcija in ogenj je bil pogašen. Moja dolžnost je, da vrnemo upanje v prihodnost, in to bom tudi naredila. Kar delamo, delamo zaradi sebe in ne zaradi zahtev Evrope,« še dodaja predsednica vlade.

V naslednjih tednih ima vlada pred seboj tri pomembne naloge: 

– ponovno zagnati gospodarstvo: sanacija bank bo pripomogla največ, kreditiranje gospodarstva, tudi prek SID banke, posebna pozornost velja zelenemu delu gospodarstva;
– največja skrb bodo in morajo biti mladi (pripravlja se kar nekaj ukrepov na tem področju);
– povrniti zaupanje v pravno državo.

Šele prvi vmesni čas

Minister Čufer pravi, da smo šele pri prvem vmesnem času, ki pa da ni slab: »Mislim, da bomo lahko s takšnim tempom nadaljevali še naprej.« Glede številk za dokapitalizacijo bank in zahteve po zunanjem nadzoru pa želi evropski partner po Čuferjevem mnenju imeti neke vrste potrdilo in dodatni pregled portfelja, kar se mu ne zdi sporno. Ob tem poudarja, da si želijo čim hitrejše čiščenje bančnega portfelja – to je ena od zdajšnjih prioritet. Bratuškova je ob tem dodala, da potrebnih 900 milijonov evrov ni številka, do katere je prišla vlada, temveč Banka Slovenije.

»Stojimo za tem, kar nam oni dajo,« pravi Bratuškova, pri čemer dodaja, da je pomembno, da se čiščenje bank ne ustavi. In nadaljnji ukrepi? Čufer pravi, da bodo tudi upokojenci morali prispevati k reševanju krize, čaka pa nas še racionalizacija javne uprave.

Deli s prijatelji