POKOJNINE

Upokojenci gredo na fronto

Objavljeno 05. september 2013 21.45 | Posodobljeno 05. september 2013 21.45 | Piše: STA, S. J.

Predstavniki ZDUS pravijo, da so upokojenci že ogromno prispevali za državo.

LJUBLJANA – V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) po besedah njene predsednice Mateje Kožuh Novak pripravljajo »široko fronto za obrambo pokojnin«. Zanje je namreč nesprejemljivo, da bi se pokojnine dodatno znižale in da tudi upokojenci z najnižjimi pokojninami ne bi prejeli regresa.

Sredi septembra bodo začeli aktivnosti

V ZDUS so za obrambo pokojnin pripravili več aktivnosti, začeli jih bodo sredi septembra, ko bodo poskušali vzpostaviti prvi stik s poslanci po parlamentarnih počitnicah, je na novinarski konferenci pojasnila Kožuh Novakova. Po njenih besedah so namreč ravno poslanci njihova ciljna skupina, saj so oni »tisti, ki na koncu dvignejo roke«. Sicer pa so za obrambo pokojnin in regresov trdno odločeni uporabiti vsa sredstva, ki jih imajo na voljo, poudarja predsednica ZDUS. Kožuh Novakova sicer obenem pravi, da ji je predsednica vlade Alenka Bratušek zagotovila, da posega v pokojnine ne bo.

ZDUS v stališčih glede nasprotovanja zniževanjem pokojnin po besedah Kožuh Novakove podpirajo tudi sindikalne organizacije in veteranska združenja, prav tako pa bodo k podpori povabili tudi invalidske organizacije in društva bolnikov.

Upokojenci so svoje že prispevali

Predstavniki ZDUS so na današnji novinarski konferenci poudarili tudi, da so upokojenci že ogromno prispevali za državo, saj so z ukrepi, ki so posegali na prejemke upokojencev, v preteklih 12 oziroma 13 letih državi prihranili več kot milijardo, po nekaterih izračunih pa celo več kot dve milijardi evrov, zato zavračajo očitke, da bi morali tudi upokojenci kaj prispevati za sanacijo države. Obenem so kritični tudi do vlade, ki po njihovem mnenju še ni nakazala ukrepov za sanacijo slovenske države, ukrepov za oživitev gospodarstva in povečanje konkurenčnosti.

Glede uvedbe davka na nepremičnine Kožuh Novakova pravi, da so bivalne enote, ki jih imajo posamezniki v lasti, bogastvo naroda, in da bi morala država pomagati ljudem, da te enote obdržijo in vzdržujejo. Bratuškova ji je, kot pojasnjuje predsednica ZDUS, pojasnila, da bo davek na nepremičnine ponekod celo nižji od nadomestila za stavbno zemljišče. Problem pa bo tam, kjer prispevka za nadomestilo za stavbno zemljišče do zdaj niso plačevali, je dejala Kožuh Novakova.

Dodatno obremenitev za upokojence pa bi poleg davka na nepremičnine po mnenju predstavnikov ZDUS pomenila tudi sprememba zakona o dohodnini, s katerim bi se ukinilo samodejno usklajevanje neto letnih davčnih osnov iz davčne lestvice in davčnih olajšav z inflacijo.

Deli s prijatelji